Vijf terroristen veroordeeld in Londen

Print
Een Londense rechtbank heeft maandag vijf personen veroordeeld die een reeks aanslagen voorbereidden in Groot-Brittannië. De verdachten waren verbonden met de terroristische groepering al-Qaïda.
Omar Khyam (25), werd schuldig verklaard aan bendevorming met de bedoeling het leven van anderen in gevaar te brengen. De rechtszaak bracht aan het licht dat Khyam banden onderhield met Mohammed Sidique Khan, de hoofdverdachte van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005. Daarbij kwamen 56 mensen om, onder wie de vier daders. Khyam werd ook schuldig verklaard aan het bezit van 600 kilogram grondstoffen om explosieven te maken.

Ook vier andere verdachten werden schuldig bevonden aan bendevorming met de bedoeling het leven van anderen in gevaar te brengen. Het gaat om Anthony Garcia (25), Waheed Mahmood (35), Jawad Akbar (23) en Salahuddin Amin (32).

Twee beschuldigden, Nabeel Hussain (21) en Shujah Khyam, de broer van Omar, werden vrijgesproken.

De zeven mannen werden ervan verdacht een terroristische campagne voor te bereiden in samenwerking met al-Qaïda. Ze planden aanslagen tegen een discotheek in het centrum van Londen, een winkelcentrum in Kent en gas- en elektriciteitsvoorzieningen.

Volgens het Britse gerecht heeft Omar Khyam minstens vier ontmoetingen gehad met Mohammed Sidique Khan in Groot-Brittannië. Khyam zou ook banden hebben met Abdoel Hadi, de nummer drie van al-Qaïda.

Het proces tegen de zeven begon op 21 maart 2006 en duurde meer dan een jaar. De jury deed er zes weken over om tot een verdict te komen.
Nu in het nieuws