Australië en VS willen asielzoekers uitwisselen

Print
Australië en de Verenigde Staten hebben een overeenkomst gesloten om asielzoekers die 'offshore' in detentiekampen zitten uit te wisselen.
Srilankaanse en Birmese asielzoekers die door Australië in de eilandrepubliek Nauru in de Stille Oceaan worden opgevangen, zouden als ze als vluchteling worden erkend naar de Verenigde Staten kunnen verhuizen, terwijl Haïtianen en Cubanen die op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay zijn ondergebracht, helemaal aan de andere kant van de aardbol in Australië zouden kunnen belanden.

De regeringen van beide landen denken dat deze regeling het aantal asielzoekers zal afremmen, omdat ze wel eens op een heel andere plek in de wereld terecht zouden kunnen komen dan ze denken.

"Wat mensensmokkel ontmoedigt, is dat wij duidelijk maken dat mensen niet in Australië terecht zullen komen", zei de Australische premier John Howard voor de radio.

De oppositie denkt dat asielzoekers die zich in Australië melden wel eens meer dan blij zouden kunnen zijn met een plek in de VS als troostprijs.

.

Nu in het nieuws