Veiligheidsraad bezorgd over wapensmokkel naar Libanon

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag zijn "ernstige zorg" uitgesproken over toenemende berichten over illegale wapenoverdrachten van Syrië naar Libanon.

De raad verzocht secretaris-generaal Ban Ki-moon om zo snel mogelijk en in nauwe samenspraak met de Libanese regering een onafhankelijke missie in te stellen die moet nagaan hoe het grensverkeer tussen Syrië en Libanon gecontroleerd wordt.

Wapenleveranties zijn verboden krachtens resolutie 1701 die vorig jaar een einde maakte aan de oorlog tussen Israël en de Libanese Hezbollah.

De raad roept de Syrische regering op verdere maatregelen te treffen om de controle aan de grens te verscherpen. Voorts dringt de raad er bij de politieke partijen in Libanon op aan een verdere verslechtering van de situatie in Libanon te voorkomen.

De Libanese premier Fuad Saniora zei vorige maand dat er aan de grens met Syrië niet één geval van wapensmokkel is geregistreerd. Toch beweert Hezbollah dat het zijn rakettenarsenaal na de oorlog weer heeft aangevuld.

Nu in het nieuws