Slachtoffers aanslagen Madrid doen hun verhaal in de rechtbank

Voor het eerst in het proces tegen verdachten van de bloedige aanslagen op treinen in Madrid, in maart 2004, hebben mensen die gewond zijn geraakt en nabestaanden van mensen die omkwamen dinsdag in de rechtszaal hun verhaal kunnen doen.

AP Ned

De 21-jarige Antonio Miguel Utrera, die in een van de getroffen treinen zat, vertelde hoe hij onder meer deels verlamd is geraakt. "Ik ben een beetje een misantroop geworden", zei de jongeman.

Sommigen beschreven de hopeloze zoektocht naar hun geliefden in ziekenhuizen en het eindeloze wachten op resultaten van DNA-tests om de slachtoffers te identificeren.

Een man beschreef de toestand van zijn zus, die ernstig gewond raakte bij de aanslagen en sindsdien in coma ligt. Eulogio Paz, die zijn 20-jarige zoon verloor, maakte van de gelegenheid gebruik om aan te dringen op een levenslange gevangenisstraf voor de schuldigen.

Sinds februari staan 29 mensen terecht in verband met de aanslagen, die 191 levens eisten. Eind oktober doen de rechters waarschijnlijk uitspraak. De aanslagen zijn opgeëist door radicale moslims, als wraakactie voor de Spaanse troepenbijdragen aan de oorlogen in Irak en Afghanistan.