Ouders laten tieners heroïne dealen

Print
Een Tsjechisch paar riskeert een gevangenisstraf omdat het vanuit een woning in Gent zijn 13-jarige dochter en 11-jarige zoon heroïne liet dealen.
Dat bleek maandag tijdens de behandeling van de zaak voor de correctionele rechtbank van Gent. Het openbaar ministerie eist twee jaar cel en een verbeurdverklaring van 1.349.000 euro voor beide ouders, de vermeende illegale inkomsten van de drugsverkoop.

De zaak kwam begin februari aan het licht toen de 27-jarige man en zijn 36-jarige vrouw aangehouden werden voor drugsverkoop vanuit hun woning in Gent. De speurders vonden er 60 gram heroïne, 12 gram cocaïne en een geldsom. Het parket van Gent meldde toen al dat de ouders hun 13-jarige dochter heroïne lieten verkopen.

De openbare aanklager noemde de zaak maandag "een schrijnend geval" van de gevolgen van drugsgebruik. De beklaagden waren beiden verslaafd aan drugs. Wanneer ze zelf gebruikt hadden en niet in staat waren de deur te openen, lieten ze hun 13-jarige dochter en 11-jarige zoon aan de deur verkopen. "Ze brachten hun kinderen in gevaar door ze bloot te stellen aan personen die boven alles drugs willen", luidde het.

De verdediging vroeg om een straf met uitstel onder probatievoorwaarden, onder meer het volgen van een behandeling voor hun verslaving. "Mijn cliënten zijn kapot gegaan aan de heroïne", zei advocaat Thomas Gillis. "De verkoop was inderdaad al bijna drie jaar aan de gang. Het is echter niet zo dat de ouders hun vier kinderen volledig verwaarloosden. Hun jongste kind hadden ze, voor de feiten ontdekt werden, al bij hun ouders gestuurd." Daar verblijven momenteel ook de 13-jarige dochter en de 11-jarige zoon.

De rechter spreekt zich op 7 mei uit in deze zaak.
Nu in het nieuws