Hof van beroep bekijkt videobeelden mp3-moord

Voor de jeugdkamer van het Brusselse hof van beroep is maandagnamiddag de procedure begonnen over de uithandengeving van Mariusz O. De jongeman was samen met de eveneens minderjarige Adam G. betrokken bij de roofmoord op Joe Van Holsbeeck in het Brusselse Centraal Station.

Maandagnamiddag zal het hof de beelden van de roofmoord en het verhoor van Mariusz O. bekijken, over twee weken vinden de pleidooien plaats.

Joe Van Holsbeeck werd in het Brusselse Centraal Station neergestoken toen hij weigerde zijn mp3-speler af te geven en de twee overvallers te lijf ging. Daarbij stak Adam G. de jongeman neer met een mes.

G. werd door de jeugdrechter uit handen gegeven zodat hij als een volwassene kon terechtstaan, maar voor Mariusz O. besliste de jeugdrechter anders. De jongeman zou in de gesloten jeugdinstelling waar hij verblijft een positieve evolutie doormaken zodat de jeugdrechter een uithandengeving niet aangewezen vond.

Het Brusselse parket ging tegen die beslissing in beroep, iets waar de advocaten van Mariusz O. over teleurgesteld zijn. "Wij hebben het gevoel dat het parket zich toch wel heel hardnekkig in onze cliënt vastbijt", zei meester Gaby-Ange Mindana maandag aan de jeugdkamer van het hof van beroep.

"Alle verslagen van de instelling, de gerechtspsychiater en de jeugdbescherming zijn eensluidend positief over Mariusz. Sinds de beslissing van de jeugdrechter is er in de houding van onze cliënt en de beoordeling die hij krijgt, niets veranderd. Welke nieuwe argumenten het parket dus denkt te hebben om de uithandengeving te bekomen, is ons een raadsel."

Meester Sven Mary, die de belangen van Joe's vriend, die de feiten bijwoonde, en diens familie verdedigt, vindt een uithandengeving wel op zijn plaats. "Het is niet omdat die jongeman de messteken niet zelf heeft toegebracht, dat hij niet mee verantwoordelijk is. Bovendien heeft hij in zijn eerste verhoren gelogen. Niets zegt dan ook dat hij in de gesloten instelling en tegenover de experts niet ook een rol speelt."

Maandagnamiddag bekijkt het hof samen met de partijen de beelden van de feiten en van het eerste verhoor van Mariusz O. Over twee weken, op 14 mei vinden de pleidooien plaats.

Nu in het nieuws