Vlaamse restaurants eisen eigen mosselkeurmerk

De ellende van de afgelopen jaren met ondermaatse, veel te dure Zeeuwse mosselen noopt Horeca Vlaanderen tot actie. In onderhandelingen met de mosselhandelaars van Yerseke eist de federatie een specifiek kwaliteitslabel voor de Vlaamse restaurants.

Belga

Vorige zomer beleefde de Zeeuwse mosselsector zowat een dieptepunt in zijn bestaan. "Een gebrekkige aanvoer, een belabberde kwaliteit en toch een zeer hoge prijs", zegt Luc De Bauw, voorzitter van de belangenvereniging Horeca Vlaanderen.

Dat is een probleem voor de Vlaamse restaurants, die teren op Zeeuwse mosselen, maar evenzeer voor de zes grote handelaars in het Zeeuwse mosselmekka Yerseke.

In de zoektocht naar een oplossing had begin maart in Yerseke een eerste overleg plaats met de sector. Een keurmerk, geleverd door de Nederlandse handelaars, moet het vertrouwen van de Vlamingen terugwinnen.

"De mosselen die aan die norm voldoen, gaan enkel naar de restaurants. Die kunnen dan bij hun klanten uitpakken met de gegarandeerd hoge kwaliteit van de mosselen die ze aanbieden", luidt het.

Nu in het nieuws