Bereken zelf uw CO2-uitstoot

Vlaams minister van Milieu Kris Peeters lanceert een "KlimaatPlanningSysteem" (KPS) voor gezinnen. Daarmee kunnen ze berekenen hoeveel broeikasgassen ze uitstoten en in welke mate ze die uitstoot kunnen verminderen.

Belga

Nog dit jaar komt er een website van de Vlaamse overheid waarop iedereen een aantal concrete berekeningen en hulpmiddelen vindt. Zo zal de site aangeven waar, hoe en hoeveel er op kooldioxide kan worden bespaard, wat de positieve effecten zijn, wat eventuele werken zullen kosten en wie de gezinnen daarbij kan helpen (allerlei premies, fiscale voordelen, goedkope financiering ...).

Peeters vergelijkt zijn website met die van de fiscus waar belastingplichtigen zelf kunnen berekenen hoeveel ze moeten betalen. Naast de site worden "klimaatcoaches" ter beschikking gesteld om de gezinnen te helpen. Binnenkort komt er een proefproject bij de Gezinsbond.

Het aandeel van de gezinnen in de CO2-uitstoot is de afgelopen vijf jaar flink gestegen.

In Nederland bestaat er al een website waarop u uw totale jaarlijkse CO2-uitstoot kan berekenen én de hoeveelheid bos die moet worden aangeplant om deze CO2-emissie jaarlijks te compenseren: