Tongerse speurders rollen bende van sterfhuisconstructies op

Print
De afdeling Ecofin van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Tongeren heeft donderdag drie personen opgepakt, die verdacht worden de staat te hebben opgelicht door middel van een ingewikkeld fraudesysteem.
De bende had zogenaamde sterfhuisconstructies opgezet, waardoor enorme btw- en RSZ-schulden onbetaald bleven.

Het kopstuk is een man uit Kortessem, een ex-advocaat die al eerder is veroordeeld voor oplichting. De drie verdachten zijn bij vier huiszoekingen in Lanaken en Hasselt opgepakt.

Het kopstuk verschijnt maandag voor de Tongerse raadkamer. De bende zou een vijftigtal sterfhuisconstructies opgezet hebben. Ze zogen vennootschappen met grote schulden leeg. Alle waardevolle activa haalden ze eruit en de schulden bleven over.

Het kopstuk gebruikte stromannen om de vennootschappen over te nemen en failliet te laten gaan. De stromannen kregen van het kopstuk een commissie. Het brein stelde alle documenten en contracten op en verplaatste de maatschappelijke zetel naar een ander gerechtelijk arrondissement, vaak een postbus. De schuldeisers bleven in de kou staan en alle ongeïnde schulden verdwenen als winst in de zakken van de oplichters.

De speurders geven daarbij een fictief voorbeeld van hoe het systeem werkt: een vennootschap moet nog 500.000 euro aan btw betalen, maar die schuld blijft onbetaald. De vennootschap geeft een stroman pakweg 50.000 euro om de nieuwe beheerder te worden en de zaak failliet te laten gaan. Alles met waarde wordt uit de onderneming gehaald. De btw kan niet meer geïnd worden en de oplichters houden er 450.000 euro aan over, het bedrag dat normaal naar vadertje staat moet gaan.

Volgens de Tongerse speurders gaat het vooral om btw- en RSZ-schulden en belastingachterstand. De bende zou miljoenen op zak hebben gestoken.
MEEST RECENT