51 gewonden bij treinbotsing Izegem

Bij het treinongeval in Izegem zijn in totaal 51 personen naar ziekenhuizen in Zuid-West-Vlaanderen afgevoerd. Dat is op een persconferentie in het stadhuis van Izegem gezegd.

Belga

Drie personen, onder wie een machinist, raakten zwaargewond, maar hun verwondingen zijn niet levensbedreigend. De 48 anderen zijn ofwel lichtgewond ofwel in shock. Ook de treinbestuurder van het lege treinstel is in shock, zegt infrastructuurbeheerder Infrabel.

Een trein die van Oostende naar Kortrijk reed, had net het station in Izegem verlaten toen hij werd aangereden door een volledig lege trein, die tussen Brugge en Kortrijk reed. Het ging om een kop-staartaanrijding, aldus Infrabel-woordvoerder Frederic Petit.

Twee wagons en een locomotief raakten zwaar beschadigd. Over de oorzaak van het ongeval is nog geen duidelijkheid. De spoorwegpolitie voert samen met het parket van Kortrijk het onderzoek.

Vanaf vrijdagochtend zullen de reizigers vanuit Kortrijk met dieseltreinen naar Izegem worden gevoerd, omwille van de beschadiging aan de bovenleiding. Vanaf Izegem tot in Roeselare zal het met acht bussen van De Lijn gebeuren en tussen Brugge en Roeselare zullen de reizigers op elektrische treintoestellen kunnen stappen.

Volgens een eerste schatting zal de hinder op de spoorlijn tussen Kortrijk en Brugge 48 uur duren. Petit wijst er wel op dat het op dit moment nog moeilijk is om in te schatten hoe lang het precies zal duren om de twee treinen te takelen, daarna de schade vast te stellen en te herstellen. "De schade is aanzienlijk", aldus nog Petit.

Voor meer informatie over de gewonden die zijn overgebracht naar de ziekenhuizen van Roeselare, Izegem, Waregem, Tielt en Kortrijk, kan men terecht op het nummer 051/33.73.00.

Vastgoed

Jobs in de regio