Belgische slotenmakers vragen minister Dewael om erkend statuut

De Belgische slotenmakers vragen dat er een erkend statuut zou komen voor hun beroep. "Er zit nog een aantal cowboys in het beroep, die onze hele sector een slechte naam dreigen te bezorgen. Die moeten er uit", zegt Marc Van De Vijver, voorzitter van de beroepsfederatie van slotenmakers, die zondag en maandag hun tweejaarlijkse expo houden in Brussel.

Belga

"Het probleem is dat iedereen die in België een btw-nummer neemt en een advertentie plaatst in de Gouden Gids, zichzelf slotenmaker mag noemen. Er is nul komma nul controle van overheidswege. Terwijl we als slotenmaker toch wel over delicate informatie beschikken over sloten en beveiligingscodes van particulieren. Je kent de verhalen van de kerels die overdag een slot plaatsen en 's avonds gaan inbreken", zegt Van De Vijver.

Vandaag/maandag gaat de VSU daarom een erkend statuut bepleiten bij minister van Binnenlandse Zaken Dewael (Open Vld). De VSU vraagt dat slotenmakers verplicht een opleiding moeten volgen, een erkenningsnummer moeten hebben en onder controle van de FOD Binnenlandse Zaken moeten staan. Net zoals dat ook al geldt voor beveiligingsfirma's.