Jeugdrechters Hasselt kunnen moeilijk jongeren plaatsen

De twee jeugdrechters in Hasselt hebben het moeilijk om een minderjarige in een instelling te plaatsen. "Ze moeten vijf tot zes telefoontjes doen om een instelling te vinden alvorens een minderjarige te plaatsen. Zo zijn er in Limburg maar 85 plaatsen beschikbaar tegenover 100 in Vlaanderen," zei persrechter Christine Coopmans woensdag tijdens de voorstelling van het werkingsverslag 2006 van de Hasseltse rechtbank.

De rechtbank van eerste aanleg in Hasselt heeft in 2006 een zeer hoog aantal zaken afgehandeld, namelijk 8.900. Dat zijn 424 uitspraken per rechter. In burgerlijke zaken was er een recordaantal eindvonnissen van 1.840 of 21 meer dan 2005.

"In Hasselt werken we met minder rechters (19) harder dan een gelijkwaardige rechtbank zoals Bergen, waar er 26 rechters werken. De personele middelen zijn in dit land niet gelijkmatig verdeeld. In Hasselt is er geen gerechtelijke achterstand, maar we krijgen ook niet meer rechters," zegt redacteur en rechter Ward Smeets van het werkingsverslag.

Een ander heikel punt is de spreiding van de rechtbank over drie locaties in de Hasseltse binnenstad. Zowel advocaten, als rechtszoekenden verliezen tijd door de vele verplaatsingen. "Dat veroorzaakt praktische problemen. Soms moet er in zittingen gewacht worden op advocaten of komen de beklaagden te laat, omdat ze niet goed weten waar ze moeten zijn. We hopen dat deze problemen van de baan zijn met de plannen voor de bouw van een nieuw gerechtsgebouw aan de Hasseltse stationsbuurt, dat tegen 2010 klaar moet zijn," zegt Tony Heeren, de nieuwe rechtbankvoorzitter in Hasselt.

Het is wel jammer dat er in dit gebouw geen plaats zal zijn voor een Limburgse afdeling van het hof van beroep in Antwerpen. Het huidige gebouw aan de Thonissenlaan leent zich ook niet om grote groepen, zoals scholen of bedrijven te ontvangen," aldus Heeren.

Nu in het nieuws