Twee personen aangehouden in onderzoek valse werklozen

De onderzoeksrechter heeft twee personen aangehouden in het onderzoek naar de zwendel in werkloosheidsuitkeringen. De ene zopas en de andere enkele maanden geleden. Dat heeft de woordvoerder van het Arbeidsauditoraat van Brussel, Luc Falmagne, woensdag meegedeeld.

Belga

Het onderzoek werd in mei gestart en eind november werden er negentien huiszoekingen gehouden, hoofdzakelijk in de zone Brussel-West. Zeven hoofdverdachten zijn toen verhoord en een twintigtal illegalen werden opgepakt. De gerechtelijke arrondissementen Nijvel en Neufchâteau zijn ook betrokken bij het onderzoek.

Een omvangrijk dossier maakt het onderwerp uit van een gerechtelijk onderzoek terwijl een reeks nevendossiers nog door het parket worden onderzocht.

De zwendel bestond erin om betalingsfiches te verhandelen aan personen die nog geen recht hadden op een werkloosheidsuitkering. Die mensen, die valselijk waren aangenomen bij vaak fictieve organisaties, kregen na zes maanden een C4. De fraude zou meerdere miljoenen euro's bedragen en al jaren aan de gang zijn, liet de politie in november weten. Hoewel de zwendel lucratief was voor zowel de organisatoren van de fraude als voor de begunstigden van de betalingsfiches, richt het onderzoek zich voorlopig enkel op die eersten.

Het Arbeidsauditoraat van Brussel laat nochtans weten dat 400 werklozen, die mogelijk van valse documenten gebruik hebben gemaakt, door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) ondervraagd zullen worden.

Substituut-arbeidsauditeur Falmagne blijft voorzichtig, omdat bepaalde mensen voor bedrijven konden werken die meer werknemers opgaven dan ze er daadwerkelijk aan het werk stelden.