Ex-agent niet betrokken bij overval op restaurant

Print
Het Brusselse hof van beroep heeft woensdag Gabriël G. vrijgesproken van enige betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een restaurant in Herent.
De 51-jarige voormalige politieman werd door de correctionele rechtbank van Leuven beschouwd als het brein achter de overval en werd daar veroordeeld tot vier jaar cel waarvan drie jaar met uitstel.
Ook de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie hadden steeds in zijn schuld geloofd.

In de nacht van 15 op 16 januari 2000 stormde een bende gangsters rond 4.00 uur het restaurant De Brug in Herent binnen. De overvallers gingen heel driest te werk. De kokkin werd bijzonder hard aangepakt, de toegesnelde chef-kok kreeg een pistool tegen de neus gedrukt en de uitbater werd bewerkt met een stalen staaf van de koffiemachine. Zijn bloedsporen lagen verspreid over de hele ruimte.

Gezien de overvallers goed hun weg leken te kennen in het restaurant en op de hoogte waren van heel wat details, verdachten de slachtoffers de ex-agent Gabriël G. Zijn vrouw had een tijd lang als kelner in de zaak gewerkt en de man zelf kwam er geregeld over de vloer.

G. trad in het onderzoek op als informant en hielp de politiediensten de daders te vinden, maar die wezen hem aan als opdrachtgever voor de overval. De correctionele rechtbank van Leuven geloofde in zijn betrokkenheid en veroordeelde hem tot vier jaar cel waarvan drie vierde met uitstel. Elf andere beklaagden kregen toen straffen die gingen van 80 uren werkstraf tot vier jaar effectief.

Gabriël G. bleef evenwel zijn onschuld staande houden en ging in beroep, samen met twee andere beklaagden. Het parket-generaal vorderde tegen de ex-agent opnieuw vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, maar volgens het hof van beroep is er geen bewijs dat de man inderdaad het brein achter de overval was. Om die reden is hij woensdag volledig vrijgesproken.

Voor de twee andere beklaagden heeft het hof nog geen uitspraak gedaan. Eerst moet er duidelijkheid zijn over de aard van de verwondingen die hun slachtoffers hebben opgelopen. De zaak is zonder nieuwe datum uitgesteld.

.

Nu in het nieuws