Werkstraf voor ouders die roken in bijzijn kinderen?

Print
Er moet een rookverbod komen in de volledige horeca, maar ook op plaatsen waar kinderen zijn, dus ook thuis en in de wagen. Dat stelt professor emeritus Roger Blanpain, die bekend is van zijn kruistocht voor een rookvrije wereld. Hij wil zelfs zo ver gaan dat ouders die mordicus blijven roken in aanwezigheid van hun kinderen, werkstraffen moeten kunnen krijgen.
Dat stelde Blanpain dinsdag in de commissie Welzijn van het Vlaams parlement. Die organiseerde een hoorzitting rond het groenboek 'Op weg naar een rookvrij Europa: beleidsopties op EU-niveau' van de Europese Commissie.
Ook de medewerker van bevoegd Europees commissaris Markos Kyprianou, Caroline Bollars van het Vlaams Instituut Gezondheidspreventie en Jan De Haes van Ho.Re.Ca Vlaanderen waren uitgenodigd.

"Tabak heeft geen enkele maatschappelijk toegevoegde waarde. Het is dodelijk voor mens en natuur", stelde Blanpain, die voordien een resem cijfers aanhaalde om op de gevaren van tabak te wijzen. "Het is nog steeds één van de belangrijkste, vermijdbare oorzaken van ziektes, handicaps en vroegtijdige sterfte".

Behalve onderzoek naar het waarom van het rookgedrag en een analyse van de kost van rokers aan de samenleving, pleit Blanpain voor een invoering van een algemeen rookverbod in de horeca. Volgens de professor sterven er elk jaar 500 mensen die in de sector werken aan de gevolgen van passief roken. "Het mogelijk verlies aan inkomen, dat niet vaststaat, kan niet opwegen tegen de gezondheidsschade", vindt hij.

Sterker nog is zijn pleidooi voor een rookverbod op plaatsen waar kinderen zijn. Hij verwijst daarvoor naar het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, dat het recht op een gezonde omgeving bevat. Daarom wil hij dat Kind en Gezin wordt ingeschakeld om er mee over te waken of kinderen worden blootgesteld aan passief roken.

Ouders moeten ervan worden overtuigd niet te roken nabij kinderen en moeten ontwenningsprogramma's aangeboden krijgen. Indien ze toch volharden, pleit Blanpain voor opgelegde ouderstages of zelfs voor werkstraffen. De professor wil ook dat de tabaksindustrie moet betalen voor de vervuiling door rookwaren, zoals peuken. Het zou om een jaarlijks bedrag van 300 miljoen euro gaan, te betalen aan de gemeenten.Wat vindt u hiervan? Doe meer aan onze poll:

.

Nu in het nieuws