Cavendish wint Scheldeprijs

De Brit Mark Cavendish (T-Mobile) heeft woensdag in Schoten de Scheldeprijs Vlaanderen gewonnen, een wedstrijd over 197 km. In een massasprint toonde de 20-jarige Cavendish zich sneller dan de Australiër Robbie McEwen en Gert Steegmans.

Bij afwezigheid van Tom Boonen verwachtte iedereen een open koers voor de jubileumeditie van de Scheldeprijs. Niets was minder waar. Het peloton nam een razende start aan meer dan 50 km per uur, verzwakte slechts een beetje in het tweede koersuur en dus waren ontsnappingpogingen zo goed als uit den boze. Zo duurde het tot ruim voorbij kilometer honderd vooraleer Niko Eeckhout, Kevin Van Impe en Koos Moerenhout in het offensief konden gaan. Het peloton gunde het trio echter amper vrijheid. Voorbij de 1:30 geraakten de drie nooit en op goed tien kilometer van het einde was een massaspurt onafwendbaar.

Heel even nog kwamen Nico Mattan, Gorik Gardeyn en Steven de Jongh los uit de bende, maar de massaspurt kwam er. Milram maakte het eerste treintje, maar werd los voorbijgereden door Predictor-Lotto en Rabobank. Robbie McEwen kwam snel los en leek op zijn verwachte overwinning af te stevenen, maar de Australiër viel stil en werd nipt voorafgegaan door Mark Cavendish.

Voor het eerst een Britse winnaar dus in de Scheldeprijs. Mark Cavendisch is een man die gevormd werd op de piste en die in 2005 wereldkampioen ploegkoers werd met Robert Hayles. Hij reed toen onder andere de zesdaagse van Gent, maar werd er gewoon van het ovaal gereden. Logisch, want hij was toen amper 18 jaar. Nu moet hij op 21 mei nog twintig jaar worden.

Ook voor hem was zijn overwinning een verrassing, al wist hij natuurlijk wel dat hij snel is. "Maar Robbie McEwen kloppen, waar ik bijzonder veel respect voor heb, is toch niet iedereen gegeven", aldus Cavendish.

"Gelukkig kreeg ik veel hulp van mijn ploegmakkers en toen Bernhard Eisel me in het wiel van Robbie gebracht had, ben ik mijn kans gegaan. Mijn eerste overwinning als prof, na een tweede plaats in de eerste rit in de Ster van Bessèges eerder dit jaar. Vorig jaar was ik een van de snelste beloften en won ik onder andere een rit in de Ronde van de Solidariteit".

Robbie McEwen mopperde niet na zijn nederlaag. "Ik ben te vroeg moeten aangaan", aldus de Australiër. "Maar ik zat in ideale positie en kon niet anders dan de spurt van te ver te beginnen. Daarom ben ik stilgevallen en betekende het voor Cavendish een koud kunstje om me te verslaan. Hij heeft dat voor elkaar gekregen en dus kan ik hem alleen maar proficiat wensen".

Gert Steegmans en Wouter Weylandt baalden meer dan McEwen. "Ik had Wouter gevraagd om van ver te beginnen om de anderen te kunnen verrassen", aldus Steegmans. "Hij deed dat goed en toen McEwen aanzette, kon ik in eerst instantie nog naar zijn wiel. Maar toen sloeg mijn ketting over en kon ik er een kruis over maken".

Nu in het nieuws