Groen somt 10 argumenten tegen kernenergie op

Het IPCC, het internationale klimaatpanel van de VN, overweegt om kernenergie aan te bevelen als een mogelijke oplossing tegen de opwarming van de aarde. Dat bleek afgelopen weekend uit een voorlopige versie van het derde IPCC-rapport. "Een foutieve keuze", zegt Groen!-klimaatexpert Peter Tom Jones. Hij somt tien argumenten op tegen de kernenergie.

Belga

Volgende vrijdag maakt het IPCC het derde deel van zijn evaluatierapport voor. Daarin moeten concrete aanbevelingen staan hoe de klimaatopwarming kan afgeremd of gestopt worden. Volgens de milieu-organisatie CAP (Climate Action Group) zou het VN-Klimaatpanel kernenergie naar voor willen schuiven als deel van de oplossing.

Volgens Peter Tom Jones (Groen!) zou dat een vergissing zijn. "Wij hopen dat het gezond verstand het alsnog zal halen: als men een totaalanalyse maakt, is kernenergie geen oplossing voor de opwarming. Er worden te veel nieuwe problemen gecreëerd en bovendien is kernenergie helemaal niet CO2-neutraal (als men tenminste kijkt naar de totale levenscyclus", zo stelt Jones maandag op zijn weblog.

Op die weblog geeft Jones een presentatie met tien argumenten tegen kernenergie. Enkele voorbeelden: de uraniumreserves raken stilaan op en de kwaliteit van het uranium daalt, de ontginning en verwerking is niet zonder veiligheids- en gezondheidsrisico's en het kernafval is een probleem dat veel generaties zal blijven bestaan.

Wat de kernuitstap betreft, is Jones het niet eens met de critici die stellen dat er energieproblemen komen als we de kerncentrales zouden sluiten. "België heeft geen probleem met bevoorradingszekerheid. Het licht zal niet uitgaan in 2015", luidt het. Jones verwijst naar de investeringen in centrales met hoog rendement en in hernieuwbare energie (bv.de WKK-gascentrale van BASF en de STEG-installaties van Sidmar en Tessenderloo Chemie). De totale capaciteit van die investeringen is al voldoende om de drie oudste kerncentrales te sluiten.

Nu in het nieuws