Officiële klachten in India tegen Richard Gere wegens kus

In India zijn officiële klachten ingediend tegen Hollywood-ster Richard Gere en Bollywood-actrice Shilpa Shetty, omdat zij elkaar in het openbaar hebben gekust tijdens een evenement om het bewustzijn over aids te vergroten. Dat heeft de Indiase pers woensdag gemeld.

Volgens een van de advocaten die een klacht indiende is er sprake van een "obscene daad" die in het conservatieve India niet getolereerd kan worden. Twee andere advocaten dienden eveneens klachten in tegen Shetty en een zender die beelden van de kus uitzond.

Dergelijke zaken tegen beroemdheden zijn in het ultraconservatieve India aan de orde van de dag, vaak aangespannen door publiciteitszoekers. Daardoor is in India een gigantische ophoping van rechtszaken ontstaan die een verlammende uitwerking heeft op de rechtsgang.

Maandag gingen in verscheidene Indiase steden al woedende menigtes de straat op en werden afbeeldingen van Gere in brand gestoken. In India, waar het openlijk tonen van affectie een taboe is, werd geschokt gereageerd op foto's van de "obscene daad" die overal de voorpagina haalden. De foto's toonden de 57-jarige acteur die de 31-jarige actrice in zijn armen nam en haar drie kussen op de wang gaf.

Nu in het nieuws