Geen meervoudig ontslag bij Sabca Lummen

Print
De directie van vliegtuigonderdelenproducent Sabca in Lummen heeft woensdag tijdens een onderhoud met de vakbonden aangekondigd dat het afziet van haar voornemen tot meervoudig ontslag en ook geen loonsinlevering van de werknemers zal vragen.
Een en ander is het gevolg van het feit dat er al voldoende werknemers het bedrijf vrijwillig verlieten, waardoor bijkomende ontslagen overbodig zijn geworden, zo zegt vakbondssecretaris Willy Kennes (ACV).

De directie van Sabca in Lummen kondigde op 13 maart aan dat het de procedure van meervoudig ontslag wilde opstarten. Kort voor die aankondiging waren er al vier arbeiders en twee bedienden ontslagen. Het bedrijf kampte op dat moment met een financiële put van twee miljoen euro. Dat was deels te wijten aan de problemen met de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Door de vertragingen bij de bouw van de A380 werden bij Sabca-klant Airbus immers heel wat bestellingen geannuleerd.

De directie van Sabca Lummen vroeg naast bijkomende ontslagen aanvankelijk ook een loonsinlevering van 7 procent van de werknemers. Ook van dit voornemen wordt nu afgezien.

De onderhandelingen met de vakbonden van Saba in Lummen waren tot op de dag van vandaag voor onbepaalde tijd opgeschort. In de loop van de onderhandelingen stelden de vakbonden voor om een aantal vrijwillige maatregelen zoals tijdskrediet, vrijwillig vertrek en een regeling brugpensioen mee in overweging te nemen om het aantal ontslagen te beperken.

.

Nu in het nieuws