'Tour de France wil ProTour vermoorden'

Print
Tourorganisator ASO en de mensen achter de Giro (RCS) zijn volgens UCI-president Pat McQuaid uit op maar één ding: "Het vermoorden van de ProTour en het beschadigen van de UCI."
De Ier zei het gisteren zonder dralen bij de start van Gent-Wevelgem. Ook over de reden van zijn bezoek was hij duidelijk: "Ik ben hier om Unibet.com een hart onder de riem te steken. Ze hebben alle steun nodig nu."

De ploeg van Jacques Hanegraaf krijgt de ene na de andere afwijzing van ASO (ook de organisator van Parijs-Roubaix, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) en RCS. Gisteren mocht het team zowaar starten in Gent-Wevelgem, maar ook nu ging er een discussie over de illegaliteit van de activiteiten van Unibet aan vooraf. "Het is triest dat deze ploeg niet weet, wat hun volgende wedstrijd is", zei McQuaid.

Hij stak zijn boosheid in de richting van ASO en RCS niet onder stoelen of banken. "Het akkoord van 5 maart wordt aan alle kanten met voeten getreden", vindt McQuaid. Op die dag aan de vooravond van Parijs-Nice kwamen UCI, ploegen en organisators van de grote overeen, dat de grote teams van start konden gaan in Parijs-Nice en dat ASO en RCS in ruil daarvoor op een 'sportieve, positieve manier' zouden meewerken aan een oplossing van het 'probleem Unibet'.

Die ploeg kreeg weliswaar van de UCI de ProTour-status, maar wordt geweerd door met name ASO. Formeel omdat de Franse wet deelname zou verbieden. "Nu ASO heeft beslist dat Unibet ook niet mag rijden in haar twee Belgische ProTour-wedstrijden, laat het zien dat het een heel andere agenda heeft. De Franse wet kan er immers niets mee te maken hebben."

Op de vraag wat de werkelijke beweegreden is, hoeft McQuaid geen seconde meer na te denken: 'To kill the ProTour.' De Ier is vastberaden het gevecht met ASO andermaal aan te gaan.

"We mogen niet vervallen in anarchie." De UCI zet alle mogelijkheden om ASO te dwingen het akkoord van 5 maart na te komen op een rijtje. "Ik zie aanknopingspunten waarop we ze kunnen vastpinnen."

Welke wilde hij niet zeggen. Duidelijk is dat McQuaid het helemaal gehad heeft met de Fransen. "Het probleem is ook dat wat ze in je gezicht zeggen, iets anders is dan wat we doen."

Jacques Hanegraaf hoorde het stilletjes aan. "Eigenlijk zouden we de UCI moeten aanklagen. We hebben betaald voor een ProTour-licentie en de bond kan ons die wedstrijden niet leveren. De grote vijand is echter een ander: ASO. Die zou wel willen dat wij de UCI zouden aanklagen. Voor hen zijn wij de ideale moordenaar van de ProTour en dat willen we dus ook niet."

Lefevere
McQuaid: "De ploegen moeten inzien dat de ProTour vooral hun belang is." Die ploegen hebben voorlopig weinig trek om Unibet.com uit solidariteit te steunen.

Patrick Lefevere, voorman van de vereniging van profploegen IPTC: "Unibet is bezig haar eigen ruiten in de gooien. Koen Terryn van Unibet noemde ons 'broekschijters'. Hanegraaf zei na het 5 maart-akkoord dat wat wij na negen uur vergaderen bereikt hadden, hij in een uurtje had kunnen doen. We hebben daar nota bene 9 uur voor hen staan pleiten. Ze zoeken het nu maar fijn zelf uit."
Nu in het nieuws