Daling slaagpercentage theoretisch rijexamen

Print
Het aantal personen dat een theoretisch rijexamen aflegt voor het besturen van een personenwagen, is in de periode 2000-2005 met 29 procent gestegen tot 285.456. Het slaagpercentage daalde in die periode echter van 55 tot 47 procent.
Dat blijkt uit het antwoord van Verkeerminister Renaat Landuyt op een schriftelijke vraag van senator Stefaan Noreilde (Open Vld).

Landuyt vermoedt dat de daling van het slaagpercentage het gevolg is van wijzigingen aan de verkeersreglementering en het feit dat sinds 2005 de inhoud en de beoordelingswijze van het theoretisch examen werden aangepast. De stijging van het aantal examens heeft volgens de minister dan weer te maken met een toenemend aantal kandidaten dat meer dan eens een examen moet afleggen.

Voor de praktijkexamens is er minder evolutie. Het aantal examens op privé-terrein steeg in de vermelde periode met 4 procent tot 163.442 en het aantal op de openbare weg eveneens met 4 procent tot 183.619. Het slaagpercentage daalde voor de eerste categorie slechts licht van 72 tot 70 procent. Hetzelfde geldt voor de tweede categorie van 63 tot 62 procent.
Nu in het nieuws