Hells Angels Amsterdam mogen blijven bestaan

Print
De Amsterdamse afdeling van de Hells Angels mag blijven bestaan. De rechtbank in Amsterdam oordeelde woensdag dat er weliswaar incidenten met Hells Angels zijn geweest, maar dat het Openbaar Ministerie (OM) niet heeft kunnen aantonen dat deze de hele stichting zijn aan te rekenen.
Er is geen sprake van een dusdanig ernstige situatie dat de stichting moet worden verboden. De daden van individuele leden kunnen bovendien de stichting als rechtspersoon niet worden aangerekend, vindt de rechter.

Het Openbaar Ministerie (OM) richt momenteel een civiel offensief tegen de zes in Nederland bestaande chapters van de Hells Angels. Volgens officier van justitie (openbaar aanklager) Gert Oldekamp maken de individuele leden van de Angels zich stelselmatig en op grote schaal schuldig aan crimineel gedrag. Het gaat daarbij onder meer om de handel in wapens en drugs en het plegen van geweld en het dreigen daarmee.

"Aantasting van de vrijheid van vereniging is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk", meent de rechtbank. "Er moet sprake zijn van structurele activiteiten die ons rechtsstelsel aantasten en de samenleving kunnen ontwrichten". Volgens de rechter voldoet de eis tot het verbod van de Hells Angels in Amsterdam niet aan deze criteria.

Het OM gaat in beroep tegen de uitspraak. Justitie werkt al jaren aan een strafzaak tegen de Hells Angels. Volgens Oldekamp is er echter geen tijd om de langdurige processen tegen de Hells Angels in Nederland af te wachten. Hun criminele activiteiten berokkenen volgens de aanklager nu wel degelijk al grote schade aan de samenleving.

Een eerste poging om de afdeling van de motorclub in Harlingen te laten ontbinden, mislukte ook. De rechtbank in Leeuwarden meent dat het OM er niet in is geslaagd aan te tonen dat de Friese Hells Angels een zodanige inbreuk maken op de openbare orde dat dit "ultieme middel" - een verbod - gerechtvaardigd is. Het OM is ook tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

De Hells Angels reageerden opgetogen nadat ze de uitspraak in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp hadden aangehoord. Broederlijke omhelzingen en stoere klappen op elkaars met de bekende 'colours' behangen schouders volgden. De motorclubleden hadden de voor hen gunstige uitspraak verwacht, maar waren toch blij.
Nu in het nieuws