Greenpeace klaagt de ontbossing in Congo aan

Print
Militanten van de milieurechtenorganisatie Greenpeace hebben woensdagochtend actie gevoerd aan het Jubelpark in Brussel. Er werden een bulldozer en kettingzagen verzameld, zogezegd om bomen in het park te kappen. Bedoeling is mensen bewust te maken van de ongeoorloofde houtkap in Congo.
Die houtkap vernietigt het milieu en brengt geen welvaart naar de plaatselijke bevolking, stelt Greenpeace. Nu worden voor een paar zakken rijst, vijf fietsen en een krat bier duizenden hectare bos gekapt. De milieuorganisatie wil dat België samen met andere internationale donoren, zoals de Wereldbank, Congo helpen de houtkap onder controle te houden.

Greenpeace lanceerde woensdag haar rapport "Carving up Congo" naar aanleiding van de Lentetop van de Wereldbank. Het rapport werd aan minister van Financiën Didier Reynders en aan minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker overhandigd.

Het tropisch regenwoud in Congo is het tweede grootste ter wereld na het Amazonewoud. Het beslaat zowat 87 miljoen hectare, waarvan meer dan 40 miljoen Congolezen voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn. De wouden hebben een unieke biodiversiteit.

Op dit moment zijn voor 22 miljoen hectare woud, of meer dan zeven maal de oppervlakte van België, kapvergunningen uitgereikt. "Die toekenningen zijn gebeurd zonder dat er een coherent landbestemmingsplan is uitgewerkt", stelt Greenpeace. "Zo'n plan zou in overleg met de plaatselijke bevolking moeten vastleggen welke gebieden prioritair gevrijwaard moeten worden."

Volgens de Congolese boswet moeten bedrijven compensaties geven aan de lokale gemeenschappen voor hun akkoord tot het kappen van de bossen. In de praktijk worden poliklinieken of scholen beloofd, die er nooit komen. Er zijn contracten afgesloten waarbij voor 100 dollar aan klein materiaal een exploitatierecht van honderdduizenden dollars wordt verkregen, aldus Greenpeace.

"Die koehandel wordt versterkt door het gebrek aan controlemiddelen bij de Congolese administratie. De houtindustrie heeft volledig vrij spel. Het eerste wat men moet doen is de uitbreiding van de commerciële houtkap stopzetten", aldus Veerle Dossche, campagneverantwoordelijke bossen bij Greenpeace.
Nu in het nieuws