Ruim 10.000 manifestanten eisen ontslag president van Kirgizstan

Print
In Kirgizstan hebben zich woensdag in de hoofdstad Bishkek ongeveer 10.000 mensen op het centrale plein verzameld om het ontslag van president Koermanbek Bakijev te eisen. Ze vragen ook om vervroegd verkiezingen te organiseren. Zo'n 4.000 agenten zijn ingezet om de orde en rust te bewaren.
Dinsdagavond had Bakijev nog enkele grondwetswijzigingen voorgesteld waardoor zijn macht verminderen om de oppositie tevreden te stellen. "Dat doet hij enkel om ons zand in de ogen te strooien", zegt Emil Alijev van het Verenigd Front dat de manifestatie organiseert. "Maar kijk, onze ogen zijn nog steeds open".

Op het centrale plein in de hoofdstad hebben de manifestanten intussen al een zestigtal legertenten opgezet en een twintigtal traditionele nomadententjes waar ze straks de nacht zullen doorbrengen.

Volgens de organisatoren zullen er in de loop van de dag in totaal verschillende tienduizenden mensen aan de manifestatie deelnemen.

"Het is onmogelijk om hier te wonen. We vinden geen werk. Iedereen die kan, vertrekt naar betere oorden en het zijn vooral jongeren die dat doen", vertelt een manifestant. "Maar wij blijven tot de president vertrekt".

Bakijev kwam in de lente van 2005 aan de macht nadat zijn voorganger Aksar Akaijev, die beschuldigd werd van corruptie en verkiezingsfraude, aan de kant werd gezet. Kirgizstan is sindsdien ten prooi gevallen aan instabiliteit.

De oppositie beschuldigt president Bakijev, wiens mandaat in 2010 afloopt, ervan zijn beloofde democratische en economische hervormingen niet te hebben doorgevoerd.
Nu in het nieuws