Deen moet 3,5 jaar de cel in voor aanzetten tot terrorisme

Print
Een Deen van Marokkaanse afkomst, Said Mansour, is woensdag door een rechtbank van Kopenhagen veroordeeld tot drie en een half jaar cel voor het aanzetten tot terrorisme.
Voor het eerst is in Denemarken iemand veroordeeld voor het aanzetten tot terrorisme binnen het kader van de Deense antiterreurwetgeving. Die kwam er in 2002 na de aanslagen van 11 september 2001.

Mansour hield het hele proces lang zijn onschuld vol. Maar de rechtbank oordeelde dat hij islamitische propaganda had verspreid om aan te zetten tot terrorisme. Mansour verwees echter naar de meningsvrijheid.

De man is eigenaar van de uitgeverij "Ansar al-Jihad wal-Mujahidin" en werd ervan beschuldigd tussen juni 2002 en september 2005 tenminste 12.000 omstreden hoezen van CD's of cassettes en CD's, DVD's en video's geproduceerd en verspreid te hebben. Daarop zouden leden van terroristische organisaties oproepen tot de jihad met zelfmoordaanslagen. Mansour zou ook propaganda verspreid hebben die opriep tot het doden van de joden, die "apen" en "zwijnen" genoemd werden.

Volgens de Deense media had Mansour contact met verschillende hooggeplaatste al-Qaidaleden zoals Aboe Qoetada, een sleutelfiguur binnen het financiële netwerk van al-Qaida in Europa.
Nu in het nieuws