Palestijnen op zoek naar 1 miljard euro buitenlandse hulp

Print
De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft 1 miljard euro buitenlandse hulp nodig om de uitgaven voor het lopende jaar te financieren. Dat heeft minister van Financiën Salam Fayyad woensdag verklaard na een onderhoud met Europees commissaris voor Externe Relaties Benita Ferrero-Waldner in Brussel.
De PA verkeert volgens Fayyad in "een acute financiële crisis" sinds de invoering van een internationaal embargo tegen de regering van de radicale islamitische beweging Hamas in maart vorig jaar. De minister berekende dat de PA momenteel moet functioneren met slechts een kwart van de 160 miljoen dollar (120 miljoen euro) aan fondsen die ze maandelijks nodig heeft.

De onafhankelijke en gerespecteerde Fayyad trad vorig maand toe tot een regering van nationale eenheid die de PA uit haar isolement moet halen. Op zijn eerste buitenlandse reis kreeg de minister van de Europese Unie, de grootste donor van de Palestijnen, nog geen concrete toezeggingen voor een hervatting van de rechtstreekse bilaterale hulp.

"Wij wensen transparantie en aansprakelijkheid van het Palestijnse ministerie van Financiën", stelde Ferrero-Waldner. De Commissie beloofde wel technische bijstand om het financiële huishouden van de Palestijnen naar een internationaal aanvaardbaar niveau te tillen.
Nu in het nieuws