Eén zomer op twee even warm of warmer dan 2003

Print
Europa zal in de loop van de eeuw hittegolven meemaken die vergelijkbaar zijn met die van 2003 en zelfs veel warmere. Dat heeft een expert van de intergouvernementele Groep over de evolutie van het klimaat (Giec) woensdag voorspeld.
In de loop van de eeuw "zouden we één jaar op twee een zomer zo warm of zelfs warmer dan die in 2003 kunnen hebben", schat Andreas Fischlin van het Instituut van technologie van Zürich, één van de auteurs van het laatste rapport van Giec.

De hitte van augustus 2003 maakte 70.000 doden in Europa, vooral oudere mensen werden slachtoffer van uitdroging.

Hoewel ze allemaal weigeren om zich uit te spreken over de risico's van de hitte dit jaar, hebben de deskundigen van Giec gewaarschuwd dat 2003 alleen een voorsmaakje zou kunnen zijn van de zomers die nog moeten komen, rekening houdend met de opwarming van de aarde.

"Bepaalde zomers zullen voor het einde van de eeuw waarschijnlijk veel warmer zijn dan de zomer van 2003" voorspelt Martin Beniston, van de universiteit van Genève.

Beniston hoopt dat bij de herhaling van de hittegolven, de bevolking zich niet meer zal laten verrassen zoals dat vier jaar geleden het geval was. Hij schat dat met een goede voorbereiding de balans van doden met 80% zou kunnen verminderen in vergelijking met 2003.

"Er wordt verwacht dat het aantal supplementaire doden vermindert dankzij de inspanningen op het gebied van aanpassing" observeerde hij.

De deskundigen stelden in Genève de conclusies van het laatste rapport van Giec voor, dat vorige week in Brussel publiek werd gemaakt en zich concentreert op de gevolgen van de opwarming van de aarde in Europa en in de Alpen specifiek.

Zo waarschuwden ze dat er in de Alpen meer dan 60% van de plantensoorten sterk met uitsterven voor het einde van de eeuw is bedreigd, met een gemiddelde temperatuurstijging tussen 1,5 en 2,5 graden per rapport sinds 1990.
Nu in het nieuws