Horecazaken verenigen zich in vzw tegen rookverbod

Print
Een tachtigtal horecazaken uit heel Vlaanderen heeft zich verenigd in een vzw die de strijd wil aanbinden met het rookverbod. De leden van de vzw, die voorlopig de naam 'Horeca in gevaar' meekreeg, leggen in hun zaak het rookverbod naast zich neer.
"Omdat het verbod discrimineert en willekeur in de hand werkt", klinkt het bij de leden van de vzw.

Een van de bezielers van de vzw is Danny Vermeer, uitbater van de restaurantboot De Kleppende Klipper in Mol. Hij was een van de eersten die begin dit jaar het rookverbod naast zich neerlegde en in zijn zaak terug asbakken toeliet. Zijn voorbeeld kreeg al snel navolging van andere horecazaken.

"De huidige regeling discrimineert restaurants met drankgelegenheden waar in beperkte mate ook voedsel geserveerd wordt. Sinds de invoering van het rookverbod lijden de uitbaters van die zaken gemiddeld een omzetverlies van dertig procent", legt Vermeer het protest uit.

Een aantal uitbaters stak de koppen bij elkaar en besloot een vzw op te richten die als voornaamste strijdpunt het afschaffen van het rookverbod heeft.
"Als horeca-uitbater moet je zelf kunnen beslissen of je het rookverbod al dan niet wil invoeren in je zaak. Op die manier kan ook de consument zelf beslissen of hij in die zaak nog over de vloer wil komen", aldus Vermeer.

Om de strijd tegen het rookverbod in goede banen te leiden, nam de vzw een advocaat onder de arm. VLOTT-boegbeeld Hugo Coveliers zal uitbaters die een boete krijgen omdat ze het rookverbod in hun zaak niet naleven, juridisch bijstaan. Van politieke recuperatie is geen sprake, benadrukt Coveliers. Toch roepen de uitbaters iedereen op om bij de verkiezingen van 10 juni "niet te stemmen voor die politieke partijen die de huidige nefaste slechte wetgeving hebben gecreëerd en in stand houden."

Steun van Horeca Vlaanderen, de overkoepelde vzw, krijgt de jonge vereniging (nog) niet, een eigen lijflied heeft ze al wel. Stef van de Antwerpse groep Katastroof schreef een nummer met de toepasselijke titel 'Rookverbod', een nummer dat ontstond in een rookvrije zaal.

Begrip
Bemora, de belangenvereniging voor de sector van de moderne restaurants, laat weten dat het de actie van een tachtigtal Vlaamse horecazaken, die zich hebben verenigd in een vzw die de strijd wil aanbinden met het rookverbod, niet steunt. Toch begrijpt de vereniging naar eigen zeggen het verzet van de horecazaken wel.

De leden van de vzw, die voorlopig de naam 'Horeca in gevaar' meekreeg, leggen in hun zaak het rookverbod naast zich neer. "Omdat het verbod discrimineert en willekeur in de hand werkt", klinkt het bij de leden van de vzw.

"Wij zijn zelf ook gekant tegen de discriminatie die de nieuwe wetgeving met zich meebrengt, maar we willen zoeken naar een andere manier om die discriminatie weg te werken door bijvoorbeeld de wetgeving te veranderen", aldus Geert Maris, secretaris van Bemora.
Nu in het nieuws