Gemeentebestuur dient klacht in tegen stalker

Print
De gemeente Blankenberge heeft een klacht wegens stalking ingediend tegen een burger die de voorbije jaren massaal mails en brieven stuurde naar de gemeentelijke administratie. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een gemeentebestuur een klacht wegens stalking indient tegen een persoon.
Burgemeester Ludo Monset (Open Vld) verdedigt de uitzonderlijke maatregel. Volgens hem kwam de werking van de stadsdiensten ernstig in het gedrang door de inmenging van de betrokkene. Een lokaal bestuur is namelijk verplicht om op vragen van burgers te antwoorden.

Sinds september 2002 kreeg Blankenberge al 132 mails, de meeste waren pagina's lang en stonden vol met vragen, opmerkingen, beschouwingen maar ook verwijten. Volgens de Blankenbergse burgemeester was er geen andere mogelijkheid meer dan het indienen van een klacht wegens stalking.

"Ik voelde me als burger door de overheid geblokkeerd, en dat was mijn reactie. Wat kon ik anders doen? Het was David tegen Goliath", reageert de betrokkene. De man startte zijn actie toen zijn petanqueclub moest verhuizen. Hij riskeert twee jaar celstraf en een fikse geldboete.
Nu in het nieuws