Aangifte via internet van kleine misdrijven

Print
Vanaf eind juni kan iedereen in ons land via internet aangifte doen van kleine misdrijven zoals fiets- en winkeldiefstallen, vandalisme en graffiti. Alle 196 politiezones openen dan een elektronisch loket.
BR> Het systeem wordt nu al getest in vijf zones, waaronder Lommel. Daar zijn er slechts een paar elektronische aangiftes per maand.

Voor veel burgers is de technische drempel blijkbaar nog te hoog. “Mensen moeten nog veel stappen zetten: computer met internet in huis hebben, elektronische identiteitskaart met kaartlezer... Bovendien is het elektronische systeem nog niet goed bekend,” zeggen ze in enkele proefzones.

In de universiteitsstad Gent zijn er sinds de start in januari ruim 50 elektronische meldingen geweest, vooral van fietsdiefstallen. In Lommel, La Louvière, Brussel-West en Druivenstreek gaat het om slechts enkele elektronische aangiftes.

Toch wil minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael het e-loket in elke politiezone installeren. “Het principe van het e-loket is belangrijk, ook al zijn er niet veel elektronische aangiftes,” zegt zijn woordvoerder.
“Het is een systeem van de 21ste eeuw. Vandaar dat we het uitbreiden naar alle politiezones. Daarvoor wordt dit jaar nog 440.000 euro voorzien.”
Nu in het nieuws