Helft motorrijders is onbekwaam

Print
De helft van alle Belgische motorrijders is volgens de Belgische motorbond Motorcycle Action Group (MAG) niet bekwaam genoeg om veilig de baan op te gaan. De motorrijders zouden zelf onvoldoende beseffen hoe pover het gesteld is met hun rijkunst.
Van de 200.000 motorrijders in ons land beschikken er ongeveer 100.000 niet over voldoende rijcapaciteiten. De MAG wil daarom een duidelijk signaal geven.

"Een groot deel van onze motards lijkt nog altijd erg overtuigd van zijn of haar rijkunst", aldus MAG-voorzitter Erwin Steegmans. Zo denkt ongeveer 40 procent "bekwaam genoeg" te zijn om met de motor te rijden. Slechts 3 procent vindt dat de rijkunst absoluut niet toereikend is.

Met rijbekwaamheid doelt de motorbond vooral op de kijktechniek, het remgedrag, de zithouding, het vooruitdenken en anticiperen. De bond hekelt vooral de dure rijopleidingen, die de motorrijders wegens de hoge kostprijs vaak links laten liggen.

"Nochtans behoren motorrijders tot een van de meest kwetsbare groepen", luidt het. Motorrijders zijn in ons land goed voor maar één procent van het aantal afgelegde kilometers, maar vertegenwoordigen wel 12 procent van het aantal verkeersdoden. In 2005 steeg het aantal doden bij de motorrijders lichtjes van 115 naar 121.
Nu in het nieuws