Verhofstadt wil klimaatminister in volgende regering

Print
In de volgende regering wil premier Guy Verhofstadt een minister van Klimaat aangesteld zien. Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte kan hem daarin volgen. "Maar dan moet die minister ook energie onder zijn bevoegdheid krijgen."
Verhofstadt is helemaal gewonnen voor een minister van Klimaat, tenminste als hij deel uitmaakt van de volgende regering. De premier gaf toe dat er nu al een staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling is, met name Els Van Weert (Spirit), "maar dat veel afhangt van de persoon die de functie invult".

De toekomstige minister van Klimaat zal een sterk profiel en vooral een ruime bevoegdheid moeten krijgen, vindt Verhofstadt.
Vande Lanotte zegt daar geen probleem mee te hebben. Hij wil zelfs meer: "Als die minister ook wil wegen op het beleid, zal hij of zij ook de bevoegdheid over energie moeten krijgen." Ook minister van Leefmilieu Bruno Tobback (sp.a) is voorstander van de aanstelling van een minister van Klimaat.

Minder enthousiast is oppositiepartij CD&V, die zegt weinig heil te verwachten van zo'n minister. "Je redt het klimaatbeleid niet door er een minister voor aan te stellen. We hebben nu ook al een aparte portefeuille voor duurzame ontwikkeling en dat heeft ook niets opgeleverd", zegt partijvoorzitter Jo Vandeurzen.
Nu in het nieuws