Sp.a wil ouderschapsverlof optrekken tot 1 jaar

De sp.a wil het ouderschapsverlof per kind optrekken tot 1 jaar. Het voorstel maakt deel uit van het gezinsprogramma waarmee de partij naar de kiezer trekt. De Vlaamse socialisten willen daarvoor de komende legislatuur 160 miljoen euro uittrekken.

De partijtop - voorzitter Johan Vande Lanotte, de vicepremiers Freya Van den Bossche en Frank Vandenbroucke en Antwerps burgemeester Patrick Janssens - trokken zich dit weekend op een hoeve in het Limburgse Heers terug om de basis te leggen voor het verkiezingsprogramma van de sp.a. De komende maand wordt het document besproken met de afdelingen en een reeks

middenveldorganisaties. Nadien volgt het inhoudelijke debat met Spirit. Pas in april volgt de discussie over de lijstvorming, stelde Vande Lanotte zondag.

De vier cruciale thema's uit het partijprogramma zijn het klimaat, het internationale, de strijd voor een nieuw, sociaal model en aandacht voor kinderen en gezinnen in de samenleving. Vooral het laatste hoofdstuk is nieuw.

Het opvallendste voorstel is de verruiming van het ouderschapsverlof. Bedoeling is dat per kind 1 jaar kan worden opgenomen, tot het 12 jaar oud is. Daarnaast pleit de partij voor flexibelere kinderopvang en stimulansen voor onthaalouders. In het plan zit ook een luik armoedebestrijding, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar eenoudersgezinnen. Tot slot heeft de sp.a een reeks voorstellen klaar om de regelgeving aan te passen aan nieuwe gezinsvormen. Johan Vande Lanotte had het zondag over een vrij ambitieus plan dat "de terugkeer inluidt van het geloof in de maakbaarheid van een sociaal rechtvaardige maatschappij"./.FEM/SAL ./. 111552 MAR 07

Nu in het nieuws