'Hormoontherapie bij menopauze niet zo riskant'

Print
Het volgen van een hormoontherapie tegen de symptomen van de menopauze is voor vrouwen in het begin van de overgang minder schadelijk dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Women's Health Initiative Study in de Verenigde Staten, zo schrijft de Wall Street Journal.
Een hormoonbehandeling tijdens de eerste vier jaar van de menopauze verhoogt het risico op een hartinfarct of borstkanker niet, zo blijkt. Het nationale gezondheidsinstituut in Bethesda bij Washington moest in juli 2002 een studie rond hormoontherapie vroegtijdig afbreken nadat een toename van beroertes en borstkanker werd vastgesteld bij de deelneemsters.

Maar nieuwe studieresultaten tonen aan dat de sleutel tot het gevaar eigenlijk in de leeftijd van vrouwen schuilt. Bij oudere vrouwen, die dus al een tijdje in de overgang zijn, kan een hormoonbehandeling meer schaden dan baten, luidt het.

De onderzoekers raden vrouwen in het algemeen aan enkel met hormoontherapie te starten als de symptomen van de menopauze (onder meer warmte-aanvallen, blaasproblemen en botontkalking) te zwaar om dragen zijn. Wie er uiteindelijk wel voor kiest, moet zich beperken tot kleine doses en dat het liefst kort na en maximum vier jaar na het begin van de eerste symptomen.
Nu in het nieuws