Hersenen van 90 miljoen jaar oude vogel ontdekt

Print
In Rusland werden de goed bewaarde hersenen teruggevonden van een vogel van meer dan 90 miljoen jaar. De overblijfselen leveren nieuwe aanwijzingen over de evolutie van het pluimvee, volgens een gepubliceerde studie.
Het fossiel werd gevonden in oude geologische lagen van 95 en 93 miljoen jaar oud, dichtbij Melovatka, in de regio van Volgograde (800 km ongeveer ten zuiden van Moskou). De resten bevatten de fijne elementen van de hersenen van de primitieve vogel, aldus Evguéni Kourotchkine van het Instituut van paléontologie van de Russische Academie van wetenschappen, en zijn Russische en Ierse collega's.
Zijn algemene vorm en zijn structuren zijn gelijk aan de hersenen van de fossiele vogels die reeds gekend waren namelijk 'aquatiques', aldus de wetenschappers.

Daarentegen brengt het fossiel onbekende elementen voort die tot nu toe wijzen op een nieuwe etappe in de zintuigevolutie van de vogels. In tegenstelling tot dat wat men over het algemeen geloofde, toont het fossiel van Melovatka dat de vergroting van de vogel-hersenen zich los heeft voorgedaan van de evolutie van de geslagen vlucht.
Nu in het nieuws