Eén op tien zelfstandigen leeft in armoede

Print
De Unie voor Zelfstandige Ondernemers, Unizo, sluit zich aan bij de "Decenniumdoelstellingen 2017" tegen armoede die acht Vlaamse organisaties dinsdag hebben gelanceerd, maar vraagt tegelijkertijd meer aandacht voor de armoede bij de zelfstandigen.
Volgens Unizo leeft 10 procent van de zelfstandigen in armoede en daarom moet het sociaal vangnet voor zelfstandigen veel beter, zeker na faillissement.

Dinsdag stelden het ACW, de Socialistische Mutualiteiten en zes armoedeorganisaties, waaronder Welzijnszorg en het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen, zes doelstellingen voor in de strijd tegen de armoede die ze tegen 2017 willen gerealiseerd zien.

Ondernemersorganisatie Unizo steunt het initiatief maar plaatst ook een kanttekening. "Wij vragen meer aandacht voor de verborgen en vaak te weinig besproken armoede bij zelfstandigen", zegt Unizo-woordvoerder Thomas Compernolle.

"Tien procent van de zelfstandigen kampt met armoede, terwijl dat bij de werknemers slechts drie procent is. Zoveel blijkt duidelijk uit de jongste cijfers van het Nationaal Actieplan Sociale Uitsluiting van 2005. Het grote verschil ligt in de risico's die verbonden zijn aan een eigen onderneming en aan de nog altijd zwakke sociale zekerheid voor zelfstandigen."

De voornaamste oorzaken van armoede bij zelfstandigen zijn onverwachte gezondheidsproblemen, echtscheidingen en vooral faillissementen, aldus nog de woordvoerder.
Nu in het nieuws