CIA ondervraagt verdachten in geheime gevangenis in Ethiopië

Agenten van de CIA en de FBI die in de Hoorn van Afrika jacht maken op Al-Qaida hebben terreurverdachten uit negentien landen ondervraagd in geheime gevangenissen in Ethiopië; een land met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, maar een bondgenoot van de Verenigde Staten in de zogenoemde oorlog tegen het terrorisme.

Ethiopië ontkent dat het in het geheim gevangenen vasthoudt. Maar mensenrechtengroepen, advocaten en sommige westerse diplomaten bevestigen dat honderden gevangenen, onder wie vrouwen en kinderen, de afgelopen maanden in het geniep en illegaal uit Kenia en Somalië naar Ethiopië zijn overgebracht, waar ze zonder aanklacht werden vastgezet en geen contact mochten hebben met hun familie of een advocaat. Onder de gevangenen waren mensen uit Canada, Zweden en Frankrijk en ook minstens een uit de Verenigde Staten, zo blijkt uit een lijst die een islamitische rechtengroep in Kenia heeft opgesteld en uit luchtpassagierslijsten waar AP de hand op wist te leggen.

Sommige gevangenen werden opgepakt door Ethiopische troepen die eind vorig jaar een radicaal-islamitisch bewind uit Somalië verdreven. Anderen werden gedeporteerd vanuit Kenia, waar veel Somaliërs heen zijn gevlucht voor het aanhoudende geweld in hun land.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen gaven desgevraagd toe dat in Ethiopië gevangenen worden ondervraagd. Maar volgens hen houden de Amerikaanse agenten zich aan de wet en is hun optreden volkomen gerechtvaardigd, omdat ze onderzoek doen naar aanslagen die in het verleden zijn gepleegd en aanslagen die op stapel staan. Een woordvoerder van de FBI zei dat de gevangenen nooit in Amerikaanse detentie zijn geweest en dat zijn dienst nooit zou meewerken aan illegale arrestaties. Regeringen in de Hoorn van Afrika geven de Amerikaanse agenten beperkte toegang tot de gevangenen om hen te ondervragen in het kader van het terreurbestrijdingsonderzoek van de dienst, zei hij.

Nu in het nieuws