'Afrika verdient schadevergoeding van Europeanen'

Print
De Libische heerser Moammar Gadhafi vindt dat Europa zijn voormalige Afrikaanse koloniën herstelbetalingen moet betalen.
De Afrikanen verdienen smartengeld voor de schade die ze geleden hebben en het misbruik dat van hen is gemaakt tijdens het koloniale tijdperk, zei Gadhafi in een toespraak tijdens de jaarlijkse viering van de Senegalese onafhankelijkheid van Frankrijk.

"Kolonisatie moet nooit meer voorkomen. We moeten de kolonisatoren tot betalen dwingen", zei Gadhafi. De Senegalezen raadde hij aan comités op te richten en de geleden schade te verhalen bij Frankrijk. Om te verhinderen dat Afrika opnieuw door niet-Afrikanen wordt geleid moet er een Verenigde Staten van Afrika worden opgericht, dat over één leger beschikt, zei Gadhafi.

Gadhafi bekritiseerde Europa omdat het duizenden bootvluchtelingen terugstuurt naar Afrika. "Ze noemen het illegale immigratie. Maar toen ze uit Europa hierheen kwamen om ons te bezetten, noemden ze dat illegale immigratie? We moeten (...) onze geplunderde rijkdommen terughalen. Ze lieten ons achter in armoede, met onze mijnen leeg. Met de rijkdom die ze van ons afnamen, werden ze industriële grootmachten."

Gadhafi, die Libië al dertig jaar leidt, was een van de eregasten tijdens de ceremonie in de Senegalese hoofdstad Dakar. President Abdoulaye Wade, Senegals 80-jarige patriarch, begon dinsdag aan zijn tweede ambtstermijn. Senegal werd 47 jaar geleden onafhankelijk van Frankrijk.
Nu in het nieuws