Thailand sluit YouTube af wegens belediging vorst

Print
De Thaise regering heeft woensdag de toegang tot de videowebsite YouTube afgesloten, omdat er een korte film op te zien is die de Thaise koning beledigt. In Thailand zijn sinds de huidige interimregering met een militaire staatsgreep aan de macht kwam herhaaldelijk websites geblokkeerd wegens belediging van de vorst, een misdrijf in Thailand.
Volgens Sitthichai Pookaiyaudom, de Thaise minister van informatie en technologie, zal het niet de laatste keer zijn dat een website om die reden wordt gecensureerd.

De 44 seconden durende clip op YouTube toont graffiti-achtige elementen die over een diavoorstelling van foto's van de 79-jarige vorst Bhumibol Adulyadej worden geprojecteerd. Op een bepaald moment worden ook voorstellingen van voeten over de afgebeelde koning heen geplaatst, een symbool dat in Thailand een cultureel taboe raakt, want voeten worden als zeer onrein en beledigend beschouwd. Minister Sitthichai zei dat de overheid naar aanleiding van de film op YouTube duizenden klachten had ontvangen.

Dat het beledigen van de koning in Thailand zeer ernstig gevonden wordt, bleek vorige week weer toen een 57-jarige Zwitser tot tien jaar cel werd veroordeeld wegens het in een dronken bui bekladden van affiches van de vorst.

YouTube, eigendom van Google, liet weten teleurgesteld te zijn over de blokkade en beloofde de zaak te zullen inspecteren. Volgens critici blokkeert de Thaise regering telkens websites die zich negatief uitlaten over de militaire machtsovername in Thailand, waarbij de toenmalige premier Thaksin Shinawatra werd afgezet. Sitthichai zegt echter dat hij sinds zijn aantreden eind vorig jaar nog geen tien websites heeft afgesloten; omdat ze de vorst beledigden, pornografische inhoud hadden of tot landelijke protesten opriepen. Dat laatste is verboden onder de krijgswet die sinds de staatsgreep in Thailand van kracht is.

Het vermoeden bestaat dat de regering veel meer websites afsluit zonder dat expliciet te melden. Zo was de link naar een interview met de afgezette premier Thaksin op de site van CNN eerder dit jaar geblokkeerd, maar de regering heeft hiervoor geen verantwoordelijkheid genomen.

De beruchte video:
Nu in het nieuws