Veel doden in strijd om land in Kenia

Print
Meer dan 140 Kenianen hebben sinds december de dood gevonden in een strijd over landeigendom in het westen van het land. Ongeveer zestigduizend mensen zijn inmiddels voor het geweld op de vlucht geslagen. Dat heeft het Keniaanse Rode Kruis woensdag gemeld.
Het geweld brak uit toen lokale strijdgroepen landloze families in het gebied rond Mount Elgon, vijfhonderd kilometer ten noorden van Nairobi, begonnen aan te vallen. Die families hadden zich daar op aanwijzing van de overheid gevestigd. Landeigendom is van levensbelang in Kenia, waar de meeste inwoners zelfvoorzienende landbouw bedrijven en de beste grond in handen is van hoge functionarissen en hun relaties.

Volgens parlementsleden uit de regio doet de regering te weinig om de veiligheid in het gebied te vergroten. De minister van binnenlandse veiligheid beloofde woensdag meer veiligheidstroepen te sturen om het op te nemen tegen de geweldplegers. Een woordvoerder van president Mwai Kibaki liet weten dat de president zich de situatie aantrekt en dat er in relatie tot het geweld al 290 arrestaties zijn verricht, dertien mensen zijn gedood en 23 verwond.
Nu in het nieuws