Saoedi-Arabië bouwt magneetzweeftreinen op bedevaartplaatsen

Print
De Saoedische regering plant de bouw van een miljarden kostende magneetzweeftrein om enkele bedevaartsoorden in de heilige stad Mekka met elkaar te verbinden.
Het project met een investeringsfonds van 7 miljard rial (1,4 miljard euro) is door de bevoegde overheden goedgekeurd. Dat schreef de in Djedda verschijnende krant Arab News woensdag.

De hypermoderne trein zal uit vier tot acht wagons bestaan en tot 20.000 pelgrims per uur kunnen vervoeren. De monorail zal 5,5 meter boven de grond zweven en passagiers zullen in of uit kunnen stappen via gewone of roltrappen.

Tijdens de jaarlijkse grote bedevaart van moslims, de hadj, zal de door een internationaal consortium gebouwde magneetzweeftrein tot 800.000 mensen naar enkele bedevaartsplaatsen kunnen brengen.

Volgens de plannen zal de trein onder andere tot aan de berg Arafat rijden en de voorsteden Musdalifa en Mina met elkaar verbinden. Op de Arafat bidden de pelgrims God om vergiffenis. In Mina wordt de duivel symbolisch gestenigd, waarbij ze met kleine stenen naar drie zuilen werpen. In Musdalifa rapen ze de daarvoor benodigde stenen op.

Een gelijkaardig project zal later in Medina worden verwezenlijkt, aldus de krant.
Nu in het nieuws