Iran laat 15 Britse mariniers vrij

Print
Iran laat de 15 Britse mariniers vrij die sinds 23 maart worden vastgehouden. Dat heeft de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Hij verleent de vijftien soldaten gratie en laat hen na afloop van zijn persconferentie vrij "als een geschenk aan het Britse volk."

Na afloop van de persconferentie zouden de Britten naar de luchthaven van Teheran worden gebracht. De mariniers, die de persconferentie live volgden slaakten "kreten van vreugde" bij het horen van het nieuws, zo meldde een Iraans agentschap dat afhankelijk is van de staatstelevisie.

Ook Londen verwelkomde het nieuws over de nakende vrijlating. "Hoewel we het recht hebben om hen te berechten, zullen we de vijftien Britse mariniers gratie verlenen en vrijlaten", zei Ahmadinejad. Hij riep de Britse premier Tony Blair nog op om de vijftien niet te straffen "omdat ze de waarheid hebben verteld".

De soldaten hadden eerder toegegeven dat ze zich op het ogenblik van hun arrestatie in Iraanse territoriale wateren bevonden. Londen heeft altijd volgehouden dat ze zich in Iraakse territoriale wateren bevonden.

Ahmadinejad verwijt de Britse regering de zaak te hebben opgeblazen in de media en het dossier aan de VN-Veiligheidsraad te hebben doorgespeeld. De president bedacht de militaire bevelhebber die de Britten dertien dagen geleden in de Golf oppakte, met een medaille voor moed.

Donderdag uit Iran
De vijftien Britse mariniers zullen het land donderdag verlaten. Dat maakte een naaste medewerker van president Mahmoed Ahmadinejad bekend. Eerder woensdag maakte de president bekend dat hij de vijftien gratie verleent en vrij laat.
Nu in het nieuws