De Hitler van Kerkrade

Print
Onder de honderden neonazi’s die afgelopen zaterdag mee opstapten in de manifestatie in Lommel sprong één man er tussenuit: een als Führer verklede Nederlander met een ziekenkasbrilletje. Zijn naam: Stefan Wijkamp, in heel Nederland bekend als ‘de Hitler van Kerkrade’.
BR>
Zaterdag beklom Stefan Wijkamp op het Duitse soldatenkerkhof van Lommel het spreekgestoelte. Krijsend trok hij tegen homo’s en allochtonen van leer.
Opvallend daarbij ook zijn uiterlijk: met zijn schuine haarlok, snorretje en bruin hemd lijkt deze veertigjarige Nederlander wel de reïncarnatie van Adolf Hitler.

SS-speldjes

De man uit Oosterbeek verwierf landelijk bekendheid toen hij in 2001 voor het eerst als nep-Hitler deelnam aan een extreemrechtse betoging in Kerkrade. Tot dan stond Wijkamp, zoon van een kleine garagehouder, in zijn dorp bekend als een wat zonderlinge wapenfreak.
Als jonge twintiger was hij veroordeeld voor verboden wapendracht, nadat hij met een zelfgebouwd pistool was betrapt. Maar niemand had de extreemrechtse sympathieën van dit schriele mannetje ooit ernstig genomen. Ook de wapenhandelaar in Arnhem niet, waar Stefan Wijkamp jarenlang als wapensmid de kost verdiende. Pas toen de jonge neonazi met SSspeldjes en te korte zwarte dassen op het werk begon te verschijnen, werd hij de laan uitgestuurd.

Zijn geschwärm met het fascisme dateert natuurlijk al van veel vroeger. Begin jaren negentig was Wijkamp al betrokken bij de ultrarechtse Centrum- Democraten van Janmaat. Eind jaren negentig trad hij toe tot de Nederlandse Volksunie (NVU) van Hitlervereerder Joop Glimmerveen, die er afgelopen weekend in Lommel ook weer bij was.

Coulissen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002, een jaar na zijn opgemerkte optreden in Kerkrade, mocht Wijkamp zelfs de NVU-lijst in Landgraaf trekken. Dat was meteen ook het hoogtepunt van zijn kortstondige politieke carrière. De NVU haalde amper 0,2 procent van de stemmen en een interne machtstrijd leidde kort daarna tot een wissel aan de top van de partij.
Stefan Wijkamp werd naar de coulissen verwezen, waar hij sindsdien gedoogd wordt als een slappe heruitgave van ‘the great dictator’.
MEEST RECENT