Genk, Anderlech en Standard winnen partij

Print
Anderlecht - zij het zeer moeizaam - en Standard hebben geen steken laten vallen. Eerder op de avond vervulde ook Racing Genk de opdracht. Morgen neemt Germinal Beerschot het op tegen Club Brugge. De matchverslagen:

Anderlecht - Charleroi 3-2
Beveren - Genk 0-5
Cercle - Standard 0-2
Gent - Lierse 4-0
STVV - Moeskroen 1-1
Bergen - Lokeren 1-0
Westerlo - Brussels 1-1


Anderlecht - Charleroi 3-2
Wat een bizarre wedstrijd, gisteren in het Astridpark. Tot twee maal toe leek Anderlecht een verdiende zege uit handen te geven, toch hield paars-wit de drie punten in Brussel. Met welgemeende dank aan Ahmed Hassan, die met een hattrick heel Anderlecht liet jubelen.

Alleraardigst wedstrijdbegin voor Anderlecht, waar Baseggio zijn debuut maakte en Boussoufa na een dagje schorsing terugkeerde in de ploeg. Luzi moest al meteen aan het werk op een verre poging van Goor, maar was even nadien toch geklopt. Frutos zag een kopbal gekeerd op de lijn, Hassan duwde van kortbij binnen. De Egyptenaar was op het halfuur trouwens dicht bij een tweede treffer, maar een attente Luzi kon nog net in hoekschop verwerken. Boussoufa en Baseggio zagen hun pogingen net voorlangs gaan. Op slag van rust stak zowaar ook Charleroi, tot dan overklast, een eerste keer de neus aan het venster: Camus mikte echter net iets te hoog.

Ook na rust moesten de Zebra's, met Mihoubi voor Ciman en Akpala in de plaats van de onzichtbare Perbet, de wet van de sterkste ondergaan. Anderlecht dreigde via uitblinker Hassan (over) en de bedrijvige Boussoufa (opnieuw voorlangs), Frutos knalde van dichtbij pal op de borstkas van Luzi. Het tweede, verlossende doelpunt wilde echter niet vallen voor de Brusselaars, en in zulke gevallen gebeurt meestal het onvermijdelijke. Ook nu: Camus kreeg plots tijd en ruimte om uit te halen, de bal verdween door de benen van de ongelukkige Zitka in doel. Startsein voor een dol wedstrijdslot. Hassan prikte Anderlecht weer op voorsprong, Jovial bracht Charleroi een tweede keer langszij. King Hassan liet zijn avondje echter niet verpesten: met een harde, welgemikte vrijschop bezorgde de Egyptenaar zijn ploeg toch nog de verdiende zege.

JaBa

Scheidsrechter: Bas Nijhuis (Nederland)
ANDERLECHT: Zitka - Wasilewski, Pareja, Juhasz, Deschacht - Biglia (89' Van Damme), Baseggio (86' Legear), Goor - Hassan, Frutos, Boussoufa (91' Mpenza)
CHARLEROI: Luzi - Defays, Kere, Souza, Ciman (46' Mihoubi) - Smolders, Leiva, Christ, Camus - Orlando (74' Jovial), Perbet (46' Akpala)
Doelpunten:12' Hassan 1-0, 69' Camus 1-1, 78' Hassan 2-1, 85' Jovial 2-2, '89 Hassan 3-2
Gele kaarten Kere (fout), Mihoubi (fout), Smolders (protest)
Terug naar overzicht wedstrijden


Beveren - Racing Genk 0 - 5
Racing Genk heeft na de bekernederlaag tegen Anderlecht stevig orde op zaken gezet. Op de Freethiel werd een zwakke thuisploeg met snel spel vanop de flanken en scherpe voorzetten al na 23 minuten volledig KO gezet. Nadat eerst Matoukou tweemaal naast had gekopt, knikte Vandenbergh de 0-1 tegen de touwen na een knappe collectieve aanval die de hele breedte van het terrein omvatte. Het was de voorbode van een doelpuntenkermis.

Vijf minuten later had Copa een knappe reflex in huis op een schot van Haroun, maar Chatelle kreeg de rebound wel in doel. Beveren was van slag. Enkel Dissa schoot eens voorlangs. Voor het overige moesten de Waaslanders in de eerste helft vooral achter een bijwijlen ongrijpbare bal hollen en was het klasseverschil schrijnend groot. Het werd perfect geïllustreerd door linksachter Mahan die ongelooflijk knullig balverlies leed, waardoor voor de rust de boeken al dicht mochten bij Beveren.

Na de pauze trok de thuisploeg wel even ostentatief naar voor, maar echte kansen kon het niet afdwingen. Racing hervond zijn concentratie en Soetaers kwam dicht bij 0-4. Vrancken deed het dan maar met een kopbal. Amper drie minuten later stonden de forfaitcijfers op het bord. Genk blijft zo op titelkoers, Beveren krijgt een mentale dreun en mag zich nu écht zorgen gaan maken.

PeCa

Scheidsrechter: Gumienny
BEVEREN: Copa - Lardenoit, Diabis, Joseph-Augustin, Mahan - Seka, Ouattara, Macquet, Snoeckx - Dissa, Gervinho
RACING GENK: Bailly - Cornelis, Matoukou, Mikulic, Pocognoli - Chatelle, De Decker, Vrancken, Haroun, Soetaers - Vandenbergh
Doelpunten: 18' Vandenbergh (0-1), 23' Chatelle (0-2), 45' Haroun (0-3), 67' Vrancken (0-4), 71' Chatelle (0-5)
Vervangingen: 46' Mahan door Zito en Seka door Bozic, 71' Diabis door Tokpa en Haroun door Vossen, 76' Soetaers door Vandooren, 81' Matoukou door Caillet
Gele kaarten: Lardenoit (geel), Dissa (fout)
Terug naar overzicht wedstrijden


Cercle Brugge - Standard 0 - 2
Bijna doorlopend was Cercle Brugge baas in eigen huis tegen een wel erg mak Standard. Maar de West-Vlamingen slaagden er niet in hun kansjes te verzilveren. Standard werkte de twee kansen die het kreeg vlekkeloos af via joker Ali Lukunku. Zo graaiden de Rouches drie kostbare maar onverdiende punten mee uit het Jan Breydelstadion.

Bijna een uur lang was Standard afwezig op Cercle. Niet één keer konden de Rouches Franky Vandendriessche bedreigen. Cercle combineerde aardig en kwam via Nyoni, De Smet en Pivaljevic bijna tot scoren. Maar de doelpogingen van de Bruggelingen misten het kader. Eén keer moest Renard tussenkomen toen De Smet op aangeven van Pivaljevic door het hart van de Luikse defensie sneed. Maar Renard dook goed in zijn voeten.

Ook na de rust bleef Standard tam voetballen. Net voor het uur wisselde Preud'homme de licht geblesseerde Conceiçao voor Geraerts. Even leek de Luikse motor aan te slaan. Dembele dropte een bal in de zestien en Lukunku controleerde aan de tweede paal met de borst en vlamde binnen. 0-1, compleet tegen de gang van het spel in. Het eerste schot tussen de palen was meteen raak voor de Rouches. De partij, die al niets voorstelde, verwaterde nu helemaal. Tot Lukunku opnieuw aan de tweede paal opdook en deze keer een voorzet van Jovanovic verzilverde. Cercle verdiende beter maar een superefficiënt Standard mocht na het laatste fluitsignaal vieren.

StJo

Scheidsrechter: Johan Verbist
CERCLE BRUGGE: Vandendriessche - Kane, De wulf, Gjuzelov, Mutavdzic - Boi, Grondin, De Smet, Vandenbussche, Nyoni - Pivaljevic
STANDARD: Renard - Dupré, Sarr, Dante, Oussalah - Conceiçao, Fellaini, Dembele, Defour - De Camargo, Jovanovic
Doelpunten: 58' Lukunku 0-1, 83' Lukunku 0-2
Vervangingen: 22' Boi door Gombami, 27' De Camargo door Lukunku, 55' Conceiçao door Geraerts, 79' Grondin door De Sutter, 85' Jovanovic door Witsel
Gele kaarten: Dembele (overtreding), Kane (overtreding), Defour (spelbederf)
Terug naar overzicht wedstrijden


AA Gent - Lierse 4 - 0
Na drie opeenvolgende nederlagen en met een trip naar Standard in het vooruitzicht diende AA Gent absoluut te winnen tegen het zo goed als veroordeelde Lierse. Zonder echt te schitteren, deed Gent wat het moest doen met vooral Nebosja Pavlovic in een uitblinkersrol.

Lierse kreeg vorige week zowat de doodsteek door thuis te verliezen van Cercle en kwam naar Gent met een gehavend team. Het was er aan te zien want Gent had voor de rust evengoed zonder keeper kunnen spelen.

AA Gent had aan twee stilstaande fases voldoende om afstand te nemen van de hekkensluiter. Eerst werd een inworp in de voeten van Pavlovic afgeweerd. De Serviër, woensdag ook al goed voor twee doelpunten, haalde zwaar uit vanop twintig meter: 1-0.

Net voor het halfuur vergaten ze bij Lierse Pavlovic bij een vrijschop van Grégoire: 2-0. Op die manier kon AA Gent het gebrek aan fitheid bij voorspelers Olufade en Foley camoufleren al probeerde het Gentse publiek al voor de rust Ruiz in de ploeg te roepen.

Rekdal probeerde de bakens te verzetten door zijn al te zwakke spitsen te vervangen maar het was aan de overkant Olufade die een goede voorzet van De Beule maar net niet kon verzilveren. Even later lukte de Togolees dan toch zijn eerste niet-strafschopdoelpunt na de winterstop. Hij mocht randje buitenspel doorgaan en omspeelde Van Der Jeugt: 3-0. Olufade had de smaak te pakken want met een subliem hakje werkte hij een actie over Grégoire en De Beule af: 4-0.

PiHe

Scheidsrechter: Bourdouxhe.
AA GENT: Herpoel - Gillet, Svetlicic, Lombaerts, N'Diaye - De Beule, Pavlovic, Stoica, Grégoire - Olufade, Foley.
LIERSE: Van Der Jeugt - Andic, Frans, Muslin, Verheyen, Thompson - Kums, Mamouni, Janssens - Jarju, Tailson.
Doelpunten: 12' Pavlovic 1-0, 28' Pavlovic 2-0, 64' Olufade 3-0.
Vervangingen: 46' Jarju door Snelders, 56' Tailson door Ingrao, 72' Stoica door Domoraud, 78' Olufade door Ruiz, 90' Pavlovic door Rudi.
Gele kaarten: geen.
Rode kaarten: geen.
Terug naar overzicht wedstrijden


Sint-Truiden - Moeskroen 1 - 1
Sint-Truiden en Moeskroen konden mits winst een uitstekende zaak doen in de strijd om de degradatie. Bezoekend coach Ariël Jacobs kreeg zijn herkansing want eerder dit seizoen ging hij met Lokeren al eens de boot in op Staaien. Dit keer kaapte hij wel een punt weg: 1-1.

De Kanaries begonnen sterk aan de zespuntenmatch. Al in de vierde minuut belandde een voorzet van Debroux tegen de paal. De thuisploeg eiste het balbezit op, wat gevaar voor de kooi van Volders opleverde. Sishuba was de man van de acties. Na twintig minuten liet Teklak zich makkelijk in de wind zetten door de Zuid-Afrikaan, die het leer knap naar de eerste paal zwierde. Een uitstekend opgestelde Van Houdt knikte makkelijk binnen: 1-0. Teklak herstelde zijn fout echter. Zeven minuten na het openingsdoelpunt kon hij een hoekschop van dichtbij binnentrappen: 1-1. Een verdiende gelijkmaker voor Moeskroen, want net voor het Henegouwse doelpunt had STVV-kapitein Delorge al een kopbal van Toyes van de lijn gekeerd.

Houwaart probeerde het na de koffie met Munyaneza in plaats van een zwakke Kadu, maar Van Houdt kreeg te weinig aansluiting voorin om opnieuw gevaarlijk te zijn. De twaalfde man trad in actie om de Kanaries op enthousiasme naar de zege te stuwen. Moeskroen kwam nog amper in de buurt van Boeckx en beperkte zich tot het verdedigen van een punt. Met succes want de Limburgers misten creativiteit om aanspraak te maken op de volle buit. Beide ploegen schieten weinig op met de puntendeling.

GuS

Scheidsrechter: Saadouni
SINT-TRUIDEN: Boeckx - Van Oudenhove, Vanczak, Hayen, Mulemo - Delorge, Chimedza - Debroux, Kadu, Sishuba - Van Houdt
MOESKROEN: Volders - Teklak, Toyes, Hatchi, Grondin - Assou Ekotto, Van Gijseghem, Dugardein - Sanchez - Custovic, Nicoise
Vervangingen: 46' Kadu door Munyaneza, 58' Assou Ekotto door Fellahi, 90' Nicoise door Charlet
Doelpunten: 20' Van Houdt 1-0, 27' Teklak 1-1
Gele kaarten: Nicoise (spelbederf), Teklak (fout), Van Oudenhove (protest)
Terug naar overzicht wedstrijden


Bergen - Lokeren 1 - 0
De Waaslanders zijn er niet in geslaagd hun prestatie van vorige week tegen Anderlecht te bevestigen en werden een moedige en lepe thuisploeg gevloerd.

Belofte Kilian Overmeire had blijkbaar genade gevonden in de ogen van trainer Muslin en verscheen voor het eerst in de heenronde aan de aftrap. Bij de gasten, die meteen naar een 4-5-1 opstelling grepen, kon alleen een werklustige Dufer zich met enkele uitvallen en rake pogingen tijdens de eerste helft in de kijker lopen. Hij kopte een inswinger van Filipovic echter over de lat.

De wedstrijd raakte snel op een zijspoor. Het ritme daalde en de partij verwaterde. Pas op het halfuur vielen de eerste kansen. Dalmat kraakte volledig zijn schot na een venijnige infiltratie van Dahmane. Kort daarop moest Berthelin de meubelen redden na een nieuwe uitval van Dufer en een schicht van Mbayo. De Bergense spitsen trapten vaak in de buitenspelval tot Stolica een aalvlugge Dahmane op het randje wegstuurde. De Franco-Algerijn liet Lazic geen schijn van kans en prikte zijn vijfde treffer tegen de touwen.

Vijf minuten na de koffie greep trainer Muslin in. Hij riep een zwakke Filipovic naar de kant om met Armoumen zijn voorlinie te versterken. Ondertussen keek een lepe thuisploeg de kat uit de boom. Dalmat verkeek bij een nieuwe tegenprik van dichtbij een unieke kans. Na het uur gingen Brahami en Dalmat wel driftig op zoek naar de verlossende treffer. Bergen drukte zijn rivaal tegen de touwen zonder echter nog te scoren. De krappe doch verdiende voorsprong bleef wel op het bord.

Scheidsrechter: Bylois
BERGEN: Berthelin, Wiggers, Nibombe, Duarte, Jay, Dalmat (90' Wamberto), Ragued, Nicaise, Brahami (87' Rabesandratana), Dahmane (77' Zoko), Stolica
LOKEREN: Lazic, Madi (87' Diedhiou), Carlos, Bouabe, El Mouataz, Dufer, Mbayo, Kristinsson, Filipovic (50' Armoumen), Overmeire (80' Doll), Tambwe
Doelpunt: 42' Dahmane 1-0
Gele kaarten: 31' Brahami , 38' Stolica, 62' Madi, 69' Bouabe
Rode kaarten: geen
Terug naar overzicht wedstrijden


Westerlo - Brussels 1 - 1
De thuisploeg domineerde driekwart van de wedstrijd en kwam met een goal van Dekelver verdiend op voorsprong, maar verspeelde deze toen Bruno in de slotfase Gaspercic met een geplaatst schot te grazen nam.

Westerlo eiste op een zompige grasmat voor de rust het merendeel van het balbezit op en kwam in het eerste kwartier dicht bij de openingsgoal toen Nys een loeier van Dirar over duwde. Halverwege de eerste helft stak Dekelver de neus aan het venster. Eerst kopte hij een hoekschop van Dirar in het zijnet. Kort hierop zwiepte Delen de bal voor doel en ditmaal kopte de Westelse spits raak. Westerlo bleef druk op de zetel zetten, maar kende pech toen een pegel van Evens op de paal strandde. Een inspiratieloos Brussels beperkte zich tot schoten van Gorius en Neva die door Gaspercic onschadelijk werden gemaakt.

In de beginfase van de tweede helft ging Westerlo naarstig op zoek naar een tweede doelpunt, maar botste daarbij herhaaldelijk op een uitstekende Nys, die doelpogingen van Ogunsoto en Dekelver afblokte. Op het uur rook Ogunsoto weer zijn kans bij een voorzet van Dirar, maar ook ditmaal stopte Nys de kopbal. En Ogunsoto bleef de Brusselse portier bestoken, maar miste telkens.

Halverwege de tweede helft kwam de thuisploeg goed weg toen eerst Culek de bal van dichtbj op Gaspercic trapte en vervolgens een loeier van Gorius voorlangs zoefde. Kort hierop kenden de bezoekers wel succes. Gaspercic duwde een hoge bal tot bij Bruno die zijn pegel via de paal in de netten zag verdwijnen en de bezoekers alsnog een punt bezorgde.

BO

Scheidsrechter: Breda
WESTERLO: Gaspercic, Ntuka, Wils, Van Kerckhoven, Evens, Dirar, Modubi, Van Imschoot, Delen, Dekelver, Ogunsoto
BRUSSELS: Nys, Jonckheere, Neva, Kargbo, Owona, Gorius, Bruno, Le Postollec, Colpaert, Culek, Tehoue
Doelpunten: 23' Dekelver 1-0, 74' Bruno 1-1
Vervangingen: 30' Tehoue door Bouchouari, 34' Jonckheere door Bangoura, 75' Ntuka door Wagemakers, 78' Neva door Durieux, 80' Van Imschoot door Mozes en Dekelver door Scheelen
Gele kaarten: geen
Rode kaarten: geen
Terug naar overzicht wedstrijden


.

Nu in het nieuws