Huismus nummer één bij tuinvogeltelling 2007

De huismus voert de top-10 van tuinvogels aan na het grootschalig telweekend dat Natuurpunt begin februari organiseerde. Natuurpunt ontving gegevens uit ongeveer 7.000 tuinen in Vlaanderen.

Belga

De huismus, kauw, ekster en houtduif zijn bij de weinig talrijke soorten die in aantal toenamen ten opzichte van 2006, zo blijkt uit de eerste resultaten.

Met de actie 'Vogels Voeren en Beloeren' bracht Natuurpunt voor de zevende opeenvolgende winter de aantallen en de verspreiding van vogels die voederplaatsen bezoeken in kaart. Duizenden Vlamingen namen volgens Natuurpunt deel aan de actie. Ze moesten via het voederen vogels dicht genoeg krijgen om vervolgens tijdens een halfuurtje of langer te noteren welke soorten en hoeveel exemplaren de voederplaats bezochten.

Uit een voorlopige analyse van 6.208 tuinen blijkt, dat de top-3 van talrijkste vogels onveranderd is gebleven: de huismus voor koolmees en merel. Ook de top-3 van de meest verspreide soorten is gelijk gebleven: de merel komt in meer tuinen voor dan de koolmees en het roodborstje.

Door de hoge temperaturen kwamen minder vogels naar de voederplaatsen dan vorig jaar. Gemiddeld werden bijna 36 vogels per tuin geteld.