Thorpe: "Ik heb nooit verboden middelen gebruikt"

Print
De Australische oud-zwemmer Ian Thorpe heeft zondag op een drukbijgewoonde persconferentie in Melbourne gereageerd op de dopingbeschuldigingen van de Franse sportkrant L'Equipe.
De meervoudige olympische en wereldkampioen gaf toe dat er bij een dopingcontrole in mei verhoogde waarden van testosteron zijn gevonden in zijn urine, maar ontkende dat hij ooit verboden producten heeft gebruikt. Hij is er zeker van dat hij zijn onschuld zal kunnen bewijzen.

"Ik heb nooit valsgespeeld en ben bijzonder fier op mijn palmares. Ik heb in mijn loopbaan nooit verboden middelen gebruikt en ben altijd een voorstander geweest van de strijd tegen doping. Maar het is de vraag of mensen dat ooit nog zullen geloven. Door het artikel in L'Equipe zullen mijn sportprestaties zullen nu altijd omgeven blijven door twijfel. Mijn loopbaan is onherstelbaar beschadigd", aldus de 24-jarige Thorpe, die in november 2006 een punt achter zijn uiterst succesvolle zwemcarrière zette. Hij won in zijn loopbaan liefst vijf olympische en elf wereldtitels.

Thorpe was niet op de hoogte van de "test met abnormale waarden" waar L'Equipe vrijdagavond mee uitpakte. De oud-zwemmer was bijzonder aangeslagen toen hij het nieuws vernam. "Ik wist totaal niet wat ik moest doen of hoe ik moest reageren. Ik was volslagen verrast. Ik snap ook niet hoe dit is kunnen gebeuren en hoe er informatie over mijn dopingtest naar buiten is gekomen. Het is vertrouwelijke informatie over mij waar zorgvuldig mee moeten worden omgegaan. Er is dus ergens gelekt. Ik overweeg daarom gerechtelijke stappen", vertelde hij zondag.

Volgens L'Equipe besliste het Australische Antidopingagentschap (WADA) het dossier zonder gevolg te klasseren, omdat er te weinig wetenschappelijk bewijs was van dopinggebruik. De wereldzwembond FINA vroeg het internationaal sporttribunaal TAS in december wel om de waarden toch nog te mogen onderzoeken. "Ik ben er zeker van dat er een uitleg bestaat voor de hoge waarden in mijn urine. Het ASADA heeft mij zaterdag verzekerd dat er geen sprake is van een positieve test. Ik verleen mijn volledige medewerking aan het onderzoek. Ik ben ervan overtuigd dat de zaak straks zal worden opgehelderd. Mijn arts gaat een lijst opstellen met alle medicijnen die ik in die periode gebruikte", besloot de immens populaire Thorpe.

Het ASADA herinnerde de pers er zondag in een communiqué nog aan dat Thorpe één van de meest gecontroleerde sporters is en dat er voordien nooit afwijkingen werden vastgesteld. De gewezen topper krijgt ook veel steun uit de zwemwereld.
MEEST RECENT