Rechtbank beveelt uitzonderlijke hypnose van beklaagde

Print
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag beslist een onthaalmoeder die zich moet verantwoorden voor de dodelijke verstikking van één van haar onthaalkindjes in de zomer van 2005, te laten hypnotiseren.
De 51-jarige vrouw uit Ranst wordt beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen met ongewild de dood tot gevolg. De beslissing van de rechter is zeer uitzonderlijk.
Hypnose van getuigen komt daarentegen wel vaker voor.

Omdat de vrouw al meermaals verwarrende en onsamenhangende verklaringen heeft afgelegd, verdenkt haar raadsman haar van dissociatie.
"Het is onmogelijk een samenhangende lijn te vinden in haar verklaringen", zo sprak hij. Zo zou de vrouw denken zich alles te herinneren, maar uit een soort verdedigingsreflex verdringen wat er precies gebeurde met het veertien maanden oude slachtoffertje.

Meester Filip Van Hende verzocht de rechtbank vorige week dan ook zelf om zijn cliënte onder hypnose te laten verhoren. Rechter Kathleen Bijttebier gaf daarvoor dinsdag de toestemming en stelde in een tussenvonnis een deskundige aan. Onder begeleiding van de vaste gerechtspsychiater zal de vrouw gehypnotiseerd worden.

"Dit is de enige manier om de waarheid te achterhalen, waar iedereen en vooral de ouders, recht op hebben", luidde het.
De zaak wordt op 29 mei voortgezet.

.

Nu in het nieuws