UCI en organisatoren komen tot oplossing

De Internationale Wielerunie UCI en de organisatoren van de drie grote rondes hebben maandag, na een vergadering die ruim acht uur duurde, hun ruzie bijgelegd.

De organisatoren ontzeggen de UCI nog steeds het recht om te bepalen wie er in hun wedstrijden mag starten, maar Unibet.com zal nu waarschijnlijk wel een wildcard krijgen.

"We zijn tot een akkoord gekomen voor het seizoen 2007 en alle partijen hebben zich ertoe verbonden om voor het einde van het seizoen een oplossing voor de toekomst te zoeken", klonk het kort voor elf uur uit de mond van UCI-voorzitter Pat McQuaid, na een vergadering die om 14u00 in Brussel gestart was.

Volgens de reglementen van de ProTour hebben de twintig ProTourteams startrecht en -plicht in alle wedstrijden op de kalender van de ProTour.

ASO (Frankrijk), RCS (Giro) en Unipublic (Spanje) hadden het zo echter niet begrepen en nodigden slechts negentien van de twintig teams voor hun wedstrijden uit. Het Zweeds-Belgische Unibet.com viel uit de boot.

De zaak escaleerde toen de UCI na een eerste, mislukt, topoverleg de ProTourteams een startverbod wou opleggen voor het door ASO georganiseerde Parijs-Nice. De vereniging van ProTourteams had vervolgens op een nieuwe vergadering aangestuurd.

Die vergadering bracht wel resultaat. Parijs-Nice zal op 11 maart wel degelijk met ProTourteams van start gaan. Achttien ProTourteams krijgen startrecht in alle wedstrijden van de drie organisatoren. Het Zwitserse Astana en Unibet.com, die als laatsten hun ProTourlicentie kregen, zullen op een wildcard moeten rekenen.

"Maar hun aanvraag zal met een positieve ingesteldheid onderzocht worden. De organisatoren behouden daarnaast het recht om naar hun goeddunken andere teams uit te nodigen."

"De organisatoren zullen geen teams uitnodigen als ze zich daarmee aan enige gerechtelijke vervolging kunnen blootstellen", klinkt het ook nog.

Omwille van een oude Franse wet over kansspelen, mocht Unibet.com onlangs in Franse wedstrijden niet met de naam van de sponsor op de shirts rijden.

Nu in het nieuws