VB geweerd uit debat op Staten-Generaal Verkeersveiligheid

Print
Het Vlaams Belang mag op instructie van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt niet deelnemen aan een politiek debat op de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid die het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) maandag 12 maart organiseert.
VB'er Francis Van den Eynde, voorzitter van de kamercommissie Infrastructuur, is ontstemd. Volgens BIVV-topman Patric Derweduwen is Van den Eynde wel welkom om het programma te volgen, maar mag hij niet deelnemen aan het paneldebat.

Op maandag 12 maart vindt in Brussel de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid plaats. Daarop wordt een balans opgemaakt van het Belgische verkeersveiligheidsbeleid. In het programma is ook een politiek debat voorzien met vertegenwoordigers van zowat alle politieke partijen. Het Vlaams Belang ontbreekt echter op de lijst.

Volgens Francis Van den Eynde (VB) kreeg hij als commissievoorzitter een maand geleden een mail van het BIVV waarin hem werd gevraagd 12 maart te noteren in zijn agenda en waarin werd gezegd dat hij een uitnodiging mocht verwachten. Maar gisteren/donderdag had Van den Eynde naar eigen zeggen nog geen uitnodiging ontvangen.
Hij belde naar het BIVV en kreeg daar te horen dat er alvast geen Vlaams Belang-politici mochten deelnemen aan het paneldebat.
"Zelfs een gemeenteraadslid van Groen! (Freya Piryns nvdr), een partij die niet vertegenwoordigd is in het federale parlement, mag aan het debat deelnemen", sneert Van den Eynde.

Volgens Van den Eynde wordt hij geweerd op bevel van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt.
"De minister laat het cordon sanitaire ook door federale instellingen, die politiek neutraal geacht worden, toepassen", meent Van den Eynde.

Patric Derweduwen, afgevaardigd beheerder van het BIVV, verduidelijkt: "het BIVV wil zich politiek niet profileren en de beslissing om geen vertegenwoordigers van het Vlaams Belang aan het debat te laten deelnemen, komt van minister Landuyt", aldus Derweduwen. "Maar dhr. Van den Eynde is wel welkom. Hij heeft wel een uitnodiging gekregen en staat op de gastenlijst", luidt het nog.

Van den Eynde is echter niet van plan het daarbij te laten.
"Het Vlaams Belang protesteert met klem tegen deze gang van zaken. Ik zal maandag niet nalaten mijn protest te laten weerklinken en zal ter plaatse een open brief verspreiden", besluit de VB-politicus.
Nu in het nieuws