'Sluit verslaafden op en maak ze onvruchtbaar'

"We moeten drugsverslaafden harder aanpakken. We moeten ze gedwongen opsluiten in gevangenissen, ze laten afkicken, ze zelfs tijdelijk onvruchtbaar maken."

Vlaams volksvertegenwoordiger Margriet Hermans (Open Vld) werkt zich in de kijker met deze keiharde uitspraken over de aanpak van drugsverslaafden in het weekblad

TV-Familie

.

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD) noemt de uitspraken van Hermans "verwerpelijk". VAD-voorzitster Frieda Matthys reageert geschokt: "Dit roept bij mij herinneringen op aan een ver en onprettig verleden. Mevrouw Hermans scheert alle drugsverslaafden over één kam."

Margriet Hermans: "Ja, ik spreek harde, radicale taal. Maar ik kan me niet herinneren dat ik over gevangenissen heb gesproken. Ik ben wel voorstander van kortstondige residentiële opvang, inderdaad tussen vier muren, maar dan onder begeleiding van een sociaal team. En ik blijf bij mijn standpunt over een hardere aanpak.

Kijk eens hoeveel kinderen de jongste tijd zijn overleden aan verwaarlozing, mishandeling of ondervoeding en waarbij telkens drugsverslaafde ouders betrokken waren! Ik wil in elke gemeente een meldpunt waar mensen terechtkunnen die 'iets' gemerkt hebben maar niet weten wat ze ermee aan moeten."

Volgens Open Vld verkondigt Margriet Hermans evenwel niet het partijstandpunt. "Hermans benadert de zeer complexe drugsproblematiek veel te eenzijdig. Het gaat niet alleen om repressieve, maar ook om curatieve en begeleidende maatregelen", aldus de partijwoordvoerder.

DCa

Nu in het nieuws